Един от основните проблеми през настоящия есенно-зимен период е хремата /ринит/и нейното лечение.

На повечето от нас е известно народното поверие, че ако лекуваме хремата тя отзвучава за 7 дни, а ако не предприемем нищо преминава за седмица.

Поверието си е поверие, но повечето хора разглеждат това заболяване като несериозно. А това е абсолютно неправилно, тъй като течащият нос може да си създаде не само неудобства, но и много проблеми.

Затруднено дишане, главоболие, липса на обоняние и апетит, лош сън – това са само най-честите последствия от ринита.

И едва ли повечето хора знаят, защо се появява хремата и защо именно този симптом е трудно да бъде излекуван.

Лекарите твърдят, че хремата често е вследствие от преохлаждане, към което обикновено могат да доведат продължително мокрите крака при мокро и хладно време или поради понижаване на телесната температура, както в топло, така и в студено време.

Но причината за хремата може да стане и отслабването на имунната система на организма, което обикновено е в резултат на протичащи хронични заболявания от инфекциозен характер.

Именно появата на хремата трябва да е сигнал за разболелия се, че трябва да вземе мерки за борба със заболяването.

Причина за развитието на ринит може да стане и алергична реакция на организма към агресивните фактори на средата, където човек обикновено прекарва по-голямата част от времето си.

Преди известно време бяха публикувани резултатите от последните научни изследвания, проведени в Япония. Те показаха, че отлично средство за борба с хремата е хмелът – незаменима съставка на бирата.

Изключително полезни свойства на хмела са обусловени от това, че той съдържа съединението хумулон. Японските учени препоръчват използването на хмела не само за лечение на хрема, но и за редица други сериозни простудни заболявания.

За да се преборите с помощта на бирата с вирусите, които предизвикват бронхит и възпаление на дихателните пътища, според японските учени, е необходимо да изпиете възможно в най-кратък период да изпиете 10 литра от кехлибарената напитка.

Отчитайки този факт, японските учени сега работят над създаването на нови методи за добавяне на полезния хумулон в хранителните продукти за деца и възрастни.

Но ринитът може да се лекува и с народни средства. Развитието на вирусите по време на хремата се потиска от фитонцидите, които се съдържат в лука и чесъна. Не е необходимо да ядете много лук и чесън.

Просто ги нарежете на ситно и вдишвайте ароматът, който се отделя от тях, именно той съдържа лечебните летливи вещества фитонциди.

При вдишване в гърлото и носа се появява усещане за парене, което представлява абсолютно нормална реакция.