Съвременната наука е наясно с всичко за настинката и грипа. Но въпреки това всяка година почти всеки от нас се заразява с най-различни вируси.

Наскоро руски учени откриха пет неосъзнати навици на повечето от нас, поради които в сезона на настинките повечето се простудяваме.

Прекалена любезност

Учените от медицинския институт „Уейк Форест“, САЩ, определиха колко далече могат да се разпространяват по въздуха болестотворните микроорганизми, предизвикващи остри респираторни заболявания при човека.

Изследователите събрали проби от въздуха от болничните стаи на хора, хоспитализирани с диагноза грип.

В резултат на това учените установили, че грипните вируси могат да се разпространяват на разстояние до 2 метра, когато болният кашля, киха или просто разговаря.

От това следва, че именно такава дистанция се счита за безопасна и човек, ако не иска да се зарази от свой болен приятел или колега, трябва да се пази на такова разстояние от него.

Много често докосване на лицето

Учени от Калифорнийския университет, САЩ, провели следния експеримент – помолили участниците да седнат на бюрата си за 3 часа и да се заемат с обичайната работа в офиса.

През цялото време учените отбелязвали колко често доброволците докосвали лицата си. В резултат на това учените установили, че средно служителите в офиса докосват лицето си 16 пъти за 1 час.

Точно половината от тези докосвания се падали на техните устни. Около 5 пъти за час, офис служителите бъркали с пръст в една от ноздрите си и 2 пъти търкали очите си.

Патогените като грипният вирус проникват през лигавиците и най-често поради изключително честото докосване на лицето.

Слагане на ръка на устата при кашляне и кихане

Ако вече сте настинали и не искате да заразите околните, покриването на устата при кашляне и кихане е лоша идея.

Бактериите и вирусите, попадащи по ръцете след това, лесно се пренасят по дръжките на вратите, парапети, телефони и по клавиатурите на компютрите.

По този начин рискът да заразите околните нараства. Ето защо лекарите препоръчват кашлянето или кихането да се прави в ръкава – може и да не е много естетично, но е по-безопасно от практическа и санитарна гледна точка.

Прекалена самонадеяност

Много от нас си мислят, че след като преболедуват от грип, могат да забравят за ваксиниране, тъй като вече са придобили имунитет. Това схващане е неправилно.

Обикновено сред населението се разпространяват няколко разновидности /щамове/ на грипните вируси. И ако човек се разболее и оздравее от грип, той ще придобие имунитет само спрямо един щам на грипните вируси. Пред останалите разновидности на вируса той остава все така уязвим.

Ваксините обикновено, но не винаги, осигуряват защита от всички вируси, които „върлуват“ през съответния сезон.

Освен това следва да се отбележи, че понякога е трудно различаването на настинката от грипа, поради е това възможно човек да се заблуди, дали изобщо е преболедувал от грип.

Прекомерен мързел

В изследване, публикувано в „Journal of Infectious Diseases“, екип от учени се опитал да си изясни колко време оцеляват грипните вируси на различните повърхности.

Установено е, че по непорести твърдите повърхности, като неръждаема стомана и пластмаса, грипният вирус остава жив в продължение на 48 часа.

По меките и порестите повърхности този вид инфекциозни организми остават живи от 8 до 12 часа. Ето защо е толкова важно извършването на редовно мокро почистване по време на сезона на грипните епидемии.

Ако човек се докосне „микробна“ повърхност като стоманени парапети или работен стол, вирусът ще оцелее на неговата ръка 15 минути. Това време е абсолютно достатъчно човек да докосне някоя от лигавиците си.

Като обобщение, колкото повече човек обича честотата, толкова по-големи са шансовете му да прекара зимните месеци без кашлица, хрема и температура.