Методите на лечение на множество заболявания претърпяват глобални изменения, само в денталната медицина сякаш всичко е по-старому. Максимум, което предлагат изследователите, това са по-здрави и технологични пломби, но всъщност това е от вчера.

Лечение на кариес със стволови клетки – кога ще стане възможно

Възниква и закономерният въпрос сред пациентите, а не е ли време вече да се лекува кариес със стволови клетки или например, да се въздейства на ключови гени, а може би да се активират молекулярните сигнални пътища?

Несъмнено, това време е вече дошло, казват специалисти от Плимутския университет. Не за първа година те се занимават с този въпрос и сега са готови да предложат принципно ново решение за възстановяване на зъбите.

Изследователите установили популация от мезенхимални стволови клетки, които способстват за образуване за зъбен дентин – твърда тъкан, съставляваща основата на зъба.

Установено е, че процесът на превръщане на тези стволови клетки се контролира чрез гена Dlk1. Лабораторните опити на животните показват, че Dlk1 усилва активацията на стволовите клетки и регенерацията на тъканите в моделите на увредените зъби.

Увредените тъкани на зъба се възстановяват с генетична терапия

Това означава, че увредените тъкани на зъба е възможно просто да се възстановят.

Досега нито една съвременна технология не успя да осигури нещо подобно. Днес всеки кариес е първа стъпка по низходяща спирала – поставяне на пломба с по-голям размер, премахване на пулпата и в крайна сметка се стига до премахване на зъба.

С новия метод тези проблеми остават в миналото. Според учените, откритият механизъм може да осигури свърхефективно лечение не само на кариес, но и за всякакви травми на зъбите.

Понастоящем единственият метод за предотвратяване на кариес си остава повече храни богати на калций, пълноценна хигиена на зъбите, а също и генетиката.

Ако родителите ни са с лоши зъби, по всяка вероятност и нашите лесно ще се развалят. Но това не означава, че трябва да се примиряваме с наследствеността.

Достатъчно е да посещаваме зъболекар на всеки 6 месеца, който при нужда ще взема мерки за предотвратяване развитието на кариес, когато е все още в ранен стадий и лечението е с минимално увреждане на зъба.