При заболявания на периферни артерии или облитериращ ендоартериит се свиват артериите на краката, което води до свиване на количеството кръв и кислород, постъпващи в долните крайници.

Накуцване от увредени периферни артерии на краката

От увреждането на периферните артерии е възможно да възникнат спазми по време на ходене, бързо отшумяващи при спиране, т.нар. интермитентно накуцване.

Обикновено в този етап - интермитентното накуцване хората търсят лекарска помощ.

И ето тук настъпва парадоксална ситуация – лекарите препоръчват повече ходене, за намаляване на симптомите на заболяването, но пациентите всячески го избягват.

Нарастващата минимална подвижност повишава риска от нови съдови заболявания, а това означава и риска от инфаркт и инсулт.

За заболяването на периферните артерии е характерно прикриването на проблеми със сърцето, тъй като болните се стараят да се движат по-малко.

Затова е много трудно да се заподозрат симптоми на сърдечно-съдови заболявания, които биха могли да се проявят при по-интензивна дейност. И болестта може да прогресира незабележимо без лечение.

С тежести мускулите укрепват и накуцването се преодолява

Специалисти от Университета на Нов Южен Уелс търсели решение на проблема и сега твърдят, че пълноценна замяна на ходенето при увреждане на периферните артерии все пак съществува. Алтернатива са тренировките с тежести.

Според изследванията, болните, които тренират със съпротивление или с тежести поне 2 пъти седмично, в крайна сметка си връщат способността да ходят без болка.

Така проблемът с подвижността отпада – ако, разбира се, в процеса не се намеси мързелът.

Важно е силовите тренировки да позволят на пациентите да тренират мускулни групи, които не са предразположени към куцането. Така напълно може да се избегне накуцването при ходене.

Установено е, че силовите тренировки положително влияят на всеки от биологичните рискови фактори на сърдечно-съдови заболявания, сред които е и наднорменото тегло.

Упражненията с тежести помагат за намаляване на артериалното налягане, за подобряване на чувствителността към инсулин, и за намаляване на триглицеридите в кръвта.

Някои изследвания показват, че силовите тренировки са свързани с 30-40% намаляване на смъртността, и особено това се отнася за жените.

За постигане на ефект се препоръчват минимум 2 занятия седмично с умерена или с висока интензивност.