Само 20 минути бързо ходене дневно са необходими на човек, за да намали риска от преждевременна смърт, свързана със заседнал начин на живот – към този извод достигнали авторите на ново изследване.

Те установили, че рискът от ранна смърт, свързан с липсата на физически упражнения, почти не зависи от наличието на излишно тегло и затлъстяване.

Авторите анализирали данните на повече от 334 000 мъже и жени, взели участие в голямо европейско изследване, насочено към изучаването на връзката между рака, хранителния режим и измеренията на много други фактори като интензивността на физическите упражнения и индексът на телесната маса.

При проучване на наличните данните учените установили, че броят на случаите на преждевременна смърт, дължащи се на затлъстяване, били два пъти по-малко от броя на тези, свързани с недостатъчна физическа активност.

И най-важното е, че те открили, че при сравнително малко увеличаване на физическото натоварване съществено се понижава риска от настъпване на ранна смърт.

Авторът, ръководещ изследването, професор Ulf Ekelund, член на Съвета по медицински изследвания в университета „Кеймбридж“, Великобритания, и неговите колеги, публикували резултатите от своето проучване „American Journal of Clinical Nutrition“.

Професор Еклунд отбелязва, че резултатите от изследването са обнадеждаващи: „Дори леко ежедневно физическо натоварване, оказва съществено положително влияние на хората, които почти не се движат.“

За оценка на връзката между хиподинамията и риска от преждевременна смърт, а също и влиянието на затлъстяването в тази връзка, учените анализирали данните за 334 161 мъже и жени от цяла Европа, взели участие в изследването European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) за периода между 1992 и 2000 година.

На авторите на проучването били известни данните за ръста, теглото, обиколките на талията на участниците, а също и резултатите от направената им анкета, насочена към определяне на степента на физическа активност.

Тези данни от взелите участие били получавани ежегодно за период от 12 години, през които 21 438 от тях починали.

Учените установили най-голямо понижаване на риска от ранна смърт при групата хора, сменили хиподинамия с умерена физическа активност.

Връзка между риска от настъпване на преждевременна смърт и физическата активност се наблюдавала без значение степента на наднорменото тегло или затлъстяването, измерени, както по индекс на телесната маса, така и по обиколката на талията.

Сред участниците в изследването 22.7% били с хиподинамия /работата на тези хора била в седнало положение и не правели никакви физически упражнения./

Резултатите от проучването показали, че ежедневните физическите упражнения, които водят до изгарянето на около 90-110 килокалории, което еквивалентно на 20 минути всекидневно бързо ходене са достатъчни затова човек да премине от групата на „хиподинамичните пациенти“ към групата на тези с „умерено понижена физическа активност“ и съответно понижаване на риска от настъпване на преждевременна смърт с 16-30%.

Авторите на проучването отбелязват, че този ефект се наблюдавал, както в групата участници с нормално тегло, така и при тези, които били с наднормено тегло или със затлъстяване.

Но все пак професор Еклунд отбелязва, че 20 минути бързо ходене на ден е прекалено малко.

Физическата активност е от съществено значение за запазване на здравето и за удължаване на живота на човека, поради е необходимо всеки от нас да се старае да я увеличава дотолкова, доколкото му позволяват обстоятелствата и физическата форма.