Добрият сън е по-важен отколкото може би си мислите и предполагате.

Разбира се, това че ще започнете да спите повече не означава, че автоматично ще започнете да отслабвате, но ще останете изненадани ако можете да видите до каква степен липсата на добър сън пречи на вашите усилия да отслабнете и да влезете във форма.

Някои учени са дори доста крайни и считат, че добрият сън е почти толкова важен колкото са и калориите, които поемаме.

Има два хормона, грехлин и лептин, които силно се влияят от количеството и качеството на съня, който човек си осигурява. При недостатъчен сън се отделя повече грехлин, който действа като стимулант на глада и ви кара да ядете повече.

Лептинът от своя страна действа по точно обратния начин - тоест като “стоп” хормон. Той ви кара да огладнявате по-рядко и да ядете по-малко, а неговото количество е по-голямо когато сте си осигурили достатъчно сън.

Липсата на достатъчно сън има и пряка връзка с нивата на инсулин, които по-бързо скачат и падат когато сме изморени и недоспали. От своя страна повишените нива на инсулин в кръвта карат човешкото тяло да съхранява по-големи количества мазнина от обичайното.

Разбира се, важно е да се подчертае, че ако спите достатъчно това няма автоматично да коригира всичко и да ви накара бързо да губите мазнини и излишни килограми.

С други думи, ако започнете да спите по осем или дори по 10 часа на ден това няма да ви направи с формите на древногръцка статуя.

Но все пак ако пазите диета недостатъчният сън може да ви попречи да видите добри резултати. Учените съветват, че задължителният минимум е поне седем часа и половина на вечер.

Така че за ваше добро направете един малък анализ на вашия сън. Ако прецените, че качеството на съня е ниско и не си отпочивате достатъчно, тогава се опитайте да намалите яденето вечер, особено преди лягане и ще забележите подобрение. Други съвети, които ще ви помогнат, са някаква техника в спалнята преди лягане и никакъв алкохол преди сън.