Критската диета е световноизвестна и според мнозина е чудотворна. Тя е основата на Средиземноморската кухня като цяло. География, климат, история и култура се сливат в едно за да създадат една от най-здравословните храни в света.

Кухня, която не само ще ви помогне да се отървете от излишните мазнини, но и ще ви помогне във войната срещу стареенето, ще удължи живота и ще ви достави цяла палитра от хранителни вещества.

Ако търсите идеалната диета, която да ви помогне да придобиете перфектната фигура, но също и да избегнете съвременните болести, които тормозят западното общество, критската диета е най-добрия избор.

Как да следваме популярната критска диета?

- Използвайте зехтина като основна мазнина, независимо дали за салати, дресинги или дори за пържене. Изключете всички други мазнини, които добавяте към ежедневното си меню.

- Пийте по чаша вино с вечерята. Не прекалявайте!

- Като част от критската диета трябва да спрете консумацията на захарни изделия в ежедневието. Позволявайте си десерт само ако имате някакъв повод! За ежедневен десерт използвайте плодове.

- Основата на вашия хранителен режим трябва да са храните от растителен произход - плодове, зеленчуци, бобови храни, маслини, гъби, зърнени храни;

- Всеки ден си похапвайте малко количество сирене и кисело мляко;

- Заложете основно на рибата. Птиче месо може да хапвате един - два пъти в седмицата. Хапвайте средно около 4 яйца на седмица.

Представете си диета, в която можете да си похапвате хляб и зехтин на воля.

Обикновено месото и месните продукти играят много малка роля в критската диета. Когато се консумира месо, то обикновено е печено и гарнирано с много зеленчуци.

Основни храни са бобови, зеленчуци и плодове. Плодовете играят огромна роля тук на остров Крит и може да се каже, че те буквално растат по дърветата.

Ако сте пътували из острова може би сте забелязали, че по всяко време на годината могат да се наберат плодове от дърветата. От ноември до април например дърветата из гръцкия остров са отрупани с мандарини, портокали, грейпфрути и лимони. От март до май можете да си наберете мушмули.

През юни и юли пазарите из острова са отрупани с дини, пъпеши, праскови, кайсии и други вкусни изкушения, а през август лозята са отрупани с грозде. През септември и октомври е сезонът на наровете и смокините.

Към всичко това се консумират и големи количества ябълки, круши, нектарини, сливи и други.

Важно е също така да добавим, че ако сте решили да се придържате към критската диета е добре да предпочитате сезонните плодове пред останалите, тъй като те винаги са по-свежи и хранителни.

Маслините

Най-важният продукт в критската диета са маслините. Независимо дали ще си похапвате маслини или ще консумирате зехтин или пастет от маслини, те присъстват на масата всеки ден и към почти всяко ястие. Те са богати на мононенаситени мазнини и от тях не се пълнее.