Ново изследване на американски експерти потвърдили, че присъствието на разнообразни бактерии в червата оказва съществено влияние на поведението на децата, в частност на момчетата.

Изследователи от Охайо изследвали микрофлората на деца на възраст от 18 до 27 месеца. И установили, че от гледна точка на генетиката, ако бактериите в червата на момчето били максимално разнообразни, то имало добро настроение, било общително, любопитно и жизнерадостно.

Очевидно е, че бактериите взаимодействат със стресовите хормони. А темпераментът на детето пряко зависи от това как то реагира на стреса.

Вероятно по-активните момчета имат по-малко количество хормони на стреса, които влияят на функцията на стомашно-чревния тракт, в сравнение с пасивните деца. Или бактериите смекчават действието на стресовите хормони в момента на срещата с дразнителя. Също е възможно и ефектът да е двупосочен.

В изследването участвали 77 деца. Специалистите направили оценка на 18 личностни характеристики на момчетата и на състоянието на тяхната микрофлора. По-рано проведените изследвания вече показаха, че при хората с повишена тревожност е необходимо да се повиши показателят на полезните бактерии.

Също беше доказана връзката между чревната микрофлора и такива заболявания като аутизъм и шизофрения.

А учените от университетите на щата Джорджия и „Корнел“ са убедени, че бактериите, които се намират в червата могат да лекуват и да предотвратяват появата на метаболитен синдром – съвкупност от рискови фактори, обуславящи развитието на сърдечни заболявания, на инсулти и на диабет.

Симптомите на този синдром са голямата обиколка на талията, високи нива на холестерола в кръвта и на кръвната захар, а също и на триглециридите.

Влошеното състояние на чревната микрофлората понижава имунитета и е възможно да доведе до вече посочените по-горе социално значими заболявания.

При това рискът от сърдечни заболявания става 2 пъти по-висок, а вероятността от възникване на диабет се увеличава с 5 пъти. По-рано вече беше установено, че метаболитните разстройства са свързани с изменения в чревната микрофлора на човека.

Това се случва във връзка с възникнало възпаление. Клетките на епитела загубват Тол-подобния рецептор 5 /TLR5/ и в резултат и способността си да реагират бързо на бактериите, което води до възпаление и до размножаване на агресивни бактерии.

Благодарение на това изследване стана възможно разработването на терапии за лечение на тежки наследствени заболявания на обмяната на веществата.

Учените са убедени, че поддържането на популацията на полезните бактерии в червата е от изключителна важност за поддържането на добро здравословно състояние.

В тази връзка следва да се отбележи, че изследователите Тим Спектър и други специалисти от Кралския колеж в Лондон, Великобритания установиха, че гените влияят не само на външността и на здравето на детето, но и неговата външност.

Сега те работят над генетични изследвания на близнаците. В мащабния експеримент за изследване влиянието на генетиката върху състоянието на чревната микрофлора учените от САЩ, Великобритания и Израел.

Специалистите проучили медицинските данни на 977 двойки близнаци за наличие и повторение на микробиома. Доброволците давали проби от фекалии, които учените анализирали в съвременен апарат, който извлича малки фрагменти от ДНК.

Именно те се използвали за определяне на вида бактерии, съдържащи се в червата. Специалистите започнали да сравняват подобни микроби от еднояйчни близнаци, които носят идентичен набор от гени и от двуяйчни, появили се на бял свят от различни яйцеклетки.