Годжи берито е известно още като вълче грозде и един от най-полезните плодове. Съдържа изключително много витамини, минерали и ценни хранителни вещества. Има много доказани лечебни свойства и, освен това, е с интересни вкусови качества. Може да се добавя към десерти и печива или да се консумира като междинно хранене.

Именно заради всички тези негови предимства, решихме да посветим тази статия на този прекрасен плод.

История на плода

Съвременното наименование Годжи Бери навлиза в съвременния свят от началото на XXI век. Названието „Годжи" е видоизменено и идва от китайското gouqizi. Още в древен Китай това чудодейно растение е високо ценено и се употребя в традиционната китайска медицина.

Едно от най-древните наименования на червените плодчета, Lycium, идва от древната анадолска област Ликия. Това показва, че още тогава е било познато и отглеждано и прадедите ни са се възползвали от свойствата му.

Във фармакологията е по-известно като „Lycii fructus". Наименованието „вълче грозде" се свързва с оригиналното название на гръцката дума за вълк, която е била lycos. 

Най-добрата супер храна

Годжи Бери е с най-високо съдържание на антиоксиданти от всички известни суперхрани в света до този момент. Този чудодеен плод подсилва имунната система на организма, бори се с преумората, подобрява зрението и запазва очите ни здрави в дългосрочен план.

По-сияйна кожа

Подобно на другите видове горски плодове, годжи бери са богати на бета-каротин, който стимулира на регенерирането на кожата. Онколози са доказали, че  действа като естествено лечение на рак на кожата.

Резултати от направените изследвания показват, че сокът от малките червени плодчета увеличава защитата от слънчеви радикали. Осигурява допълнителна фотозащита за хора, податливи към кожни заболявания.

Годжи берито е чудесно за консумация през летния сезон, именно заради способността му да предпазва от вредните лъчения.

Контролира нивата на кръвната захар

Плодът е полезен за хора, страдащи от диабет или инсулинова резистентност. Пресните годжи бери спомагат за контрола на отделянето на глюкоза в кръвта, което предотвратява резките промени в нивата на кръвната захар.

Годжи бери са перфектната храна за хора, които имат проблеми с балансирането на нивата на кръвната захар. Доказали са се като чудесно допълнение към терапията на диабетно болните и, също така увеличават чувствителността към инсулина.

Подобрява репродуктивните способности

Традиционно, още древните китайци вярвали, че приема на годжи бери е полезен за половата система и повишава плодовитостта.

Смята се, че плодовете увеличават броя и качеството на сперматозоидите, както и нивата на хормона тестостерон при мъжете.

Изследвания показват, че плодовете повлияват благоприятно на лечението на женско безплодие при пациентки, които имат проблеми с яйчниците и нарушена овулация.

За красива фигура

Който е опитвал годжи бери се е насладил на богатия, сладък вкус. Освен това те имат високото съдържание на фибри, което може да способства свалянето на килограмите. Фибрите подобряват перисталтиката и улесняват изхождането.

Може да ги консумирате като лека закуска, за да предотвратите преяждане по време на хранене. Можете да ги добавите към закуската си или печивата, вместо да използвате стафиди, например.

Тяхната нискокалорична хранителна стойност ги прави идеален заместител на сушени плодове с високо съдържание на захар. Една порция от 30 грама от плодовете съдържат в себе си около 25 калории (пресен, не изсушен плод!).

Препоръчителният прием е от 20 до 50 грама на ден. Не е препоръчително да превишавате дневната доза.

Освен, че засилват метаболизма, годжи бери снабдяват организма с фибри, които спомагат за регулиране на чувството за глад. Те засищат доста добре, което е перфектен начин за контролиране на дневния калориен прием.

Намаляват нивата на общия холестерол

Друга важно отличително свойство на плодовете годжи бери са хиполипидемичните му качества. Чрез редовната консумация на тази супер храна успешно се намаляват на нивата на общия холестерол.

Понижава се количеството на триглицеридите в кръвта.

Едно от най-важните му качества е, че намаля концентрацията на т. нар. „лош” холестерол или LDL и увеличава съдържанието на „добрия” холестерол – HDL. 

Веществата, които се съдържат в годжи бери  предпазват организма ни от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Освен това те имат и протективна роля върху развитието на болести на черния дроб, като предотвратяват т.нар затлъстяване, известно още като стеатоза.

Полезно е за сърдечно-съдовата система

Антиоксидантите, влизащи в състава на тези плодове, са успешно се включват в борбата на организма с оксидативния стрес. Оксидативният стрес е фактора, който стои в основата на отлагането на атеросклеротични плаки по вътрешната стена на кръвоносните ни съдове. Положителните ефекти от антиоксидантното действие включват и:

  • разширяване на артериалните съдове;
  • подобрява се еластичността на съдовете;
  • осигуряване на добър кръвоток към всички органи;
  • понижават се нивата на кръвното налягане и е от полза за хипертониците.

Помага при анемии

Желязото, съдържащо се в  годжи бери, участва в кръвотворната функция и, също така, в синтеза на хемоглобин. Това прави вкусните плодчета особено полезни при анемични състояния.

Противопоказания?

Годжи бери съдържа веществото атропин. Поради това, прекомерният прием на екстракти от плода може да доведе до сухота в устата, гадене, повръщане, дезориентиране и замъглено зрение.