Парфюмите задължително присъстват върху тоалетката на всеки – стари, млади, мъже, жени. Хубавият аромат прави впечатление навсякъде.

Рядко се замисляме за състава на това, с което се пръскаме. Оказва се обаче, че и любимият ни парфюм може да ни навреди. Днес решихме, да ви запознаем именно с вредите от парфюмите, за да се замислите повече относно състава на следващия парфюм, който си купувате.

Хормонален дисбаланс

Бутилираният хидрокситолуен е съставка открита в доста парфюми и главната ѝ цел е да удължи срока на годност. Според някои проучвания съставката имитира естроген и може да доведе до хормонален дисбаланс. Изследвания доказват, че дори продуктът да съдържа минимално количество от съставката, може да причини вреда в дългосрочен план.

Възпаления на кожата

При доста хора, някои от най-разпространените съставки в парфюмите водят до кожни раздразнения и обриви. Затова, ако изведнъж сте се „сдобили“ с неприятен обрив, то прегледайте внимателно състава на парфюма, който използвате и се консултирайте с алерголог.

По-вредни от цигарите?

Скорошно проучване е установило, че в голяма част от парфюмите се съдържат повече химикали, отколкото в дима от цигарите. В няколко милилитра парфюм се съдържат 5 пъти повече химикали, отколкото в една дръпка от цигара.

Около 90% от синтетичните съединения в парфюмите са създадени на базата на петрол. Затова и много лекари са на мнението, че парфямите предизвикват раздразнение на лигавиците и сълзене в очите.

Могат да причинят рак

Макар и в днешни дни, да има строг контрол върху козметиката, проучвания са установили, че в някои парфюми се съдържат канцерогенни вещества. Дългосрочната ежедневна употреба на един такъв парфюм значително увеличава риска от развитие на злокачествени образувания.

Особено вредни за мъжете

Някои от най-популярните парфюми на пазара съдържат съставки, които прониквайки в кожата, се абсорбират от организма и увреждат сперматозоидите в дългосрочен план.

Ужасяващите фталати

Според учените, в близо 60% от парфюмите на пазара се съдържат съединенията фталати. За тези вещества е доказано, че нарушават хормоналната активност и имат връзка с развитието на рака на гърдата.

Смята се, че те са особено вредни и за бременните, тъй като увеличават риска от развитието на малформации на децата.

Как да намалим вредата от парфюмите?

Трудно е човек да се откаже от парфюмите. Все пак, инвестирайте в етерични масла, които, ако разредите с малко чист алкохол могат добре да имитират парфюм.

Добре би било, ако пръскате от парфюма само върху дрехите си, за да има минимален досег с кожата.

Всяка кожа има специфичен мирис, а най-добре ухаят хората, които се хранят здравословно, имат добра лична хигиена и избягват тютюнопушенето и алкохола.