Швейцарски учени от Университета на Женева смятат, че характерът на човек може да влияе на риска от развитие с възрастта на болест на Алцхаймер.

В рамките на изследване учените в продължение на 54 месеца или 4 години и половина наблюдавали 65 души в напреднала възраст над 65 години.

Неприятен за общуване, но пък защитен от Алцхаймер

С определена периодичност им се правело ЯМР, изследвали ли ги с ПЕТ-метода, с който може да се установи наличие на амилоиден белтък в тъканите на мозъка, а също правели генотипиране на полимофизма на гена АРОЕ, който показва предразположение към Алцхаймер.

Резултатите показват, че хората, които по-често влизат в конфликти и като цяло не са толкова приятни за общуване, но запазват естественото си любопитство, без значение от възрастта, и в по-малка степен са склонни да бъдат конформисти, по-рядко страдат от болест на Алцхаймер.

Областите на техния мозък, които губят обем при Алцхаймер, остават същите както и при нормално стареене.

Между началото на невродегенеративните процеси – разрушаването на невроните на мозъка и появата на първите симптоми на болестта, обикновено минават около 10-12 години.

През този дълъг период от време мозъкът може да компенсира загубата на невронни вериги, образувайки алтернативни връзки и цели невронни мрежи.

Изследванията на швейцарски учени показват, че не най-приятните за общуване хора са най-добре защитени от същите вериги неврони, които най-бързо се увреждат при болест на Алцхаймер.

Желанието за нови неща ни пази от болестта на Алцхаймер

Друга важна черта, понижаваща риска от деменция, това е желанието да се сдобием с нов опит.

Желанието да учим и интересът към околния свят също надеждно предпазват мозъка от твърде ранно стареене.

Изследователите отбелязват, че промяната на поведението и отношението на възрастния човек към света е много сложно, затова и техните данни са повод да се замислим за бъдещето на своя мозък от по-млада възраст.

Не е ясно дали това желание да опитваме все нови и нови неща произтича от само себе си или можем да си го наложим. По всяка вероятност ще можем и да стимулираме любопитството си.