Основната рискова група при пандемията от коронавирусa SARS-CoV-2 се оказват не децата, а хората в напреднала възраст, това е най-уязвимата група, за която се полагат неимоверни усилия да бъде защитена.

Защо възрастните най-често правят усложнения при коронавирус

Всеки може да се разболее от COVID-19, без значение от възраст и здравословно състояние. Но ако заболелите сред децата са 0,9%-1,2%, а починалите са единици, то във възрастовата категория над 60 години всичко е точно обратното.

На възраст от 60 до 69 години се разболяват 3%, от 70 до 79 години – 6%, а над 80 г. – 15%.

Над 80% от всички смъртни случаи, вследствие на коронавируса от Ухан, са хора над 60-годишна възраст. Дори в Италия бяха изнесени данни, че над 99% от починалите са над 80 години.

Рискът от настъпване на смърт, вследствие на пневмония, развила се от коронавирус, значително нараства при диабет, високо кръвно, сърдечно-съдови и хронични заболявания на дихателните пътища.

При тези заболявания пряко или косвено се увеличават количеството рецептори ACE2, с помощта на които коронавирусът прониква в клетките на епитела на дихателните пътища.

Повишената смъртност на хора в напреднала възраст от коронавирус – това е основен проблем, с който се сблъсква човечеството в този момент. Въвеждането на карантина има за цел да понижи смъртността в тази възрастова група.

Какво е необходимо са оцеляване при тежка пневмония

Лекарите обясняват, че хората в напреднала възраст, които са заразили с коронавирус, развиват тежки и критични форми на атипична пневмония COVID-19.

За оцеляване на такива болни критичен фактор е наличието на апарат за изкуствена вентилация на белите дробове, и в най-лошия случай – апарат за екстракорпорална мембранна оксигенация /ЕКМО/.

У нас такъв апарат, според информацията, която се разпространява в медиите, има само в бургаска болница, като за работа с такъв апарат трябва да има и обучени специалисти.

Апаратът може да замести функцията на белите дробове и/или на сърцето за период от няколко седмици. Така се предотвратява развитието на тежка дихателна недостатъчност, която доведе до смъртта на трима души у нас. Всички те бяха с придружаващи заболявания.

Последният смъртен случай бе на жена на 80 години, която беше с инсулт, и бързо разви дихателна недостатъчност.

За хората, които са на легло, както и за прекалено възрастните, пневмония може да се развие изключително бързо, и един на пръв поглед безобиден вирус, може да доведе до необратими последствия.

Защо възрастните не желаят да се затворят у дома

Препоръките, които са в ръководството, разработено от Националната здравна комисия на Китай, е възрастните хора да си стоят по къщите и да не излизат навън, без да е крайно необходимо.

По време на пандемията не трябва да посещават аптеки, магазини, пазари и други места, където се струпват хора, а също и да не пътуват в обществения транспорт.

По-младите близки следва да се заемат със задачата да пазаруват храни и лекарства на своите възрастни роднини.

При отчитане на факта, че децата могат да се заразят, например, от родителите, които са се върнали от чужбина, следва по време на пандемия да се преустановят контакти между децата и старото поколение.

Разбира се, това невинаги е възможно, тъй като не са малко хората, които живеят в един дом няколко поколения.

И затова правилно от оперативния щаб отбелязаха, че възрастните не могат да бъдат затворени в казарми, за да не ги заразят младите.

Освен това не във всички домове има достатъчно жилищна площ, че възрастният да бъде изолиран в отделна стая.

Необходимост от общуване – това кара възрастните да излизат

Възрастните хора имат нужда да общуват, не обичат да се изолират, тъй като самотата за тях може да е пагубна, има немалко изследвания на тази тема.

Липсата на чист въздух, на слънчева светлина и изолацията може да са по-пагубни от коронавируса за възрастния човек.

Може би в най-неблагоприятно положение са възрастните, които живеят в апартаменти в големите градове. Не могат и да поканят и никого на гости, тъй като трябва да се спазва дистанция.

В по-малките и в селата те живеят в къщи и съответно имат дворове, на които могат да излязат, да се порадват на слънце и на природа.