Белгийски учени планират да използват маски за шнорхелинг вместо за интубация на пациенти, при които се развива атипична пневмония COVID-19, предизвикана от SARS-CoV-2.

Маските за шнорхелинг могат да заместят апаратите за дишане

Основната причина за коронавирус пандемията, обхванала днес 200 държави по света, е в това, че болниците не се справят с наплива на пациенти, на които са необходими апарати за изкуствена вентилация на белите дробове и други устройства, които позволяват справянето с острия недостиг на кислород, възникващ на фона на увреждане на белите дробове.

Преди болният да стигне до апаратно дишане, преминава през редица стадии на болестта, когато има възможност да се мине през други методи на подаване на кислород към белите дробове.

Става въпрос за СиПАП и БиПАП – методи за вентилация на белите дробове, в основата на които е подаване на въздух под налягане директно в дихателните пътища. Обикновено те се използват за домашно лечение на хора със сънна апнея.

В този случай става въпрос за БиПАП-терапия, при която в зависимост от фазата на дишане – вдишване или издишване – въздухът в белите дробове се подава под различно налягане.

В условия на остър недостиг на апарати за вентилация на белите дробове, и на устройства за интубация, и маски за дишане учени от цял свят търсят замяна с подръчни средства.

Италиански лекари за първи път предлагат използване за БиПАП-терапия на маски за шнорхелинг – един от видовете подводно плуване.

Белгийски учени планират провеждане на изследване на маски на практика.

Според експериментатори, маските позволяват да се избегне интубиране. За горната част на маските, които напълно покриват лицето, е изработен с помощта на 3Д печат специален клапан.

Маските за шнорхелинг не могат да се стерилизират

Общо в изследването ще участват 50 души с COVID-19. Основният проблем при използване на маски за шнорхелинг е това, че те са оборудване за многократна употреба, но не са приспобени за стерилизация.

Лекари посочват, че вече е известно за използване на маски за гмуркане от лекари в инфекциозни болници. Истината е, че има риск, веднага щом хората да започнат да изкупуват в промишлени количества, което да доведе до недостиг какъвто се наблюдава по отношение на обикновените маски и респиратори.

Представители на компанията Декатлон с повишено внимание се отнасят към информацията, че тяхната стока може да бъде потърсена в условия на пандемия, и обявиха, че засега няма данни, че това решение е работещо.

Те съобщават, че ще изчакат за резултатите от изследванията от болниците и предупредиха за опасността от непроверена информация в социалните мрежи.