Повечето девойки, момичета и жени желаят да отслабнат. Малко са тези, които желаят да напълнеят, а доволните от теглото и от формите си са единици.

Борбата с мастни отлагания по тялото се води безпощадно, особено през пубертета.

В резултат на тази битка в тази възраст е възможно развитие на множество опасни състояния, от нервна анорексия до булимия, от диабет до загуба на фертилност.

Мастната тъкан не е просто ненужен слой под кожата или около органите на коремната кухина. Това е важна част от ендокринната система, депо за хормони и запас от енергия.

За ролята на мастната тъкан в организма на жената

Мазнини по тялото – защо са необходими

От гледна точка на еволюцията, способността да трупаме мастни запаси е един от най-важните фактори за оцеляване.

В тялото на здрав човек запасите от мазнини са около 10-30%. Част от мастната тъкан е разположена под кожата, а друга в коремната кухина.

За жени и девойки е по-характерна подкожната мастна тъкан, при мъжете запасите най-често се отлагат висцерално – на корема.

След настъпването на климакса се променя локализацията на мастните запаси при жените, заедно с измененията на хормоналния фон – понижаване нивата на женските хормони.

В условията на недостиг на храна мазнините се разграждат, освобождава се значително количество енергия.

Един килограм мазнини са достатъчно за осигуряване на енергийните потребности на организма за няколко дни.

При окисление на такова количество мастна тъкан организмът си набавя около 9000 килокалории за осигуряване на жизнената дейност и за загряване на тялото.

Мастната тъкан се състои от 22% вода, 5-6% белтъчини, а всичко останало са триглицериди. Участва много интензивно и в обмяната на веществата.

В нея протичат постоянно процеси на липолиза – разграждане на глицериди до глицерин и мастни киселини и липогенеза.

Мастни киселини се синтезират и от глюкоза

Повишаване на нивата на свободните мастни киселини в кръвта предизвикват възбуждане на хранителния център, вследствие на което възниква чувство на глад и желание незабавно нещо да се изяде.

При регулация на процесите на липолиза и липогенеза участие вземат и няколко хормона, ключов от които е инсулинът.

При затлъстяване под действие на сложни биохимични процеси намалява чувствителността на към инсулин на някои ензими, които отговарят за въглехидратния метаболизъм.

Това води до нарушаване усвояването на глюкоза и развитие на метаболитен синдром. Това е на крачка преди развитието на диабет.

В мастната тъкан се образуват важни вещества, които влияят на множество жизнено важни процеси – на съсирваемостта на кръвта, нивото на артериалното налягане, а също и на регулиращите механизма на гибел на клетките – апоптоза.

Отделно следва да се спомене за лептина, синтезиран от мастните клетки и изпълняващ важни функции в много процеси, протичащи в организма, сред които и началото пубертета.

Репродуктивна функция и мастни запаси като депо за хормони

Мастната тъкан е такова място, в което организмът съхранява и преобразува половите хормони. В мастните клетки андрогените се превръщат в естрон и естрадиол. Затова и при понижаване на процента мазнини в организма на жената възникват проблеми с репродуктивната система – от аменорея до пълна загуба на фертилност.

Натрупването на мастна тъкан е необходимо условие за начало на менструацията при девойките и за поддържане на редовния цикъл на овулация.

Затова и формите на девойките с наближаването на менархето се закръгляват, поради нарастване на количеството мастна тъкан.

Количеството мастна тъкан в тялото към началото на редовния месечен цикъл се увеличава на 120%. Ако това не се случи може да се развие аменорея, а секрецията на гонадотропин се понижава до нивата от преди пубертета.

Затлъстяване, норма, недостиг на телесната маса – как се определят

Най-трудно се определя компонентния състав на тялото, тоест количественото съотношение на мускулна и мастна тъкан.

За тази цел се използва адипомер или калипер. Това устройство може да се закупи и да се опитаме да измерим сами, но резултатите обикновено не са особено достоверни.

Най-добре е определянето на съотношението мастна и мускулна тъкан да се остави на специалисти, така ще е най-точно.