Кой не се е шегувал по повод това как реагират мъжете, когато се разболеят. Всъщност е интересно защо лека простуда със съвсем незначително повишение на температурата буквално ги изваждат от равновесие. Оказва се, че си има причини за това.

Защо мъжете са по-болнави от жените

XX срещу XY

Средно жените наистина са много по-издръжливи от мъжете, когато се разболеят. Дори и с температурата жените се старае да остане на крак – занимава се с домакинската работа, например, когато си остане у дома, когато е болничен.

Ако се е разболял мъж, то тогава положението е сериозно. Той буквално се превръща в желе, и дори може да се заеме с писането на завещание, ако има изобщо сили за това. Съвсем леко повишената температура от 37 градуса го кара да се чувства много зле.

И най-интересното, това не каприз и не е кокетство, той наистина страда и се мъчи.

Защо обаче е така? По какво толкова се различават мъжкият и женският организъм, за да реагира по толкова различен начин на вирусните инфекции?

Да започнем с това, че проблемът не е само в реакцията на заболяването. Разликите са много повече, и са свързани с наличието при жените на две Х-хромозоми срещу набор от ХУ при силния пол.

Продължителността на живота жените приблизително е със 7 години повече.

Устойчивостта към инфекции и способността да се справят с тях също, особено във фертилна възраст. С настъпването на менопауза обаче това предимство се неутрализира.

Това е свързано с по-развитата им имунна система, и то не само тази, която получават при раждането, но и с тази нейна част, която се формира през живота, под въздействието на околната среда.

Според учените, това отчасти е свързано с нивото на тестостерон. Този хормон отговаря не само за по-здравите кости и силните мускули, за мустаците с брада, за половите инстинкти и за всякакви други качества.

Също така тестостеронът по някакъв начин потиска процеса на образуване на имунни клетки, задачата на които е противопоставяне на вирусните инфекции.

Затова и мъжете с по-висок тестостерон по-лесно стават жертви на всевъзможни вирусни заболявания, по-тежко боледуват. И това не е само при хората: изследванията на лабораторни животни показват аналогична картина.

Болните мишки от мъжки пол проявявали при експерименти повече признаци на заболяване, изглеждали по-нещастни от женските, оздравявали по-дълго и по-често страдали от усложнения.

Женската имунна система по-добре ли е устроена

Имунната система е много сложно устроена, нейната реакция зависи от множество фактори. И женската имунна система по много параметри се оказва по-мощна.

Например, при жените се образуват повече Т-клетки, задачата на които е активиране на имунната система. А неутрофилите проявяват по-голяма чувствителност към интерферона.

Редица изследвания показват, че ваксинацията при жените предизвиква по-силен имунен отговор. Това се отнася както за ваксините против грип, така и при по-редки инфекции – денга треска, например, или жълта треска.

Истината е обаче, че тази реакция на имунната система се запазва до настъпването на менопауза, след което става по-слаба.

Тъмната страна на силния имунитет

Силната имунна система на жените добре ги предпазва от редица инфекции. Тази система много по-често се побърква и става причина за развитие на редица автоимунни заболявания.

Според статистиката от такива заболявания страда 10% от населението и 80% от тях са жени.

Причината за това е в наличието при жените на две Х-хромозоми, в които има цяла редица от гени, свързани с имунната система.

От една страна това дава повишена защита от вируси, но в някои случаи повишената експресия на някои гени може да стане критична и да предизвика развитие на автоимунно заболяване.

Защо мъжете страдат по-силно

В речника на Оксфорд дори има отделен термин – мъжки грип, man flu. В определението е посочено, че това леко разположение, тежестта на симптомите на което болният преувеличава.

Това само по себе си има леко унищожителен смисъл, но това не е най-важното.

Статистиката наистина показва, че мъжете наистина боледуват по-често и по-тежко и смъртността от вирусни инфекции при тях е по-висока, отколкото при жените.

И се възстановяват след болест по-продължително. Ако в това има някакъв еволюционен смисъл, то това не означава, че мъжете са слабаци.