Макар, че все още не сме почувствали зимата с цялата ѝ прелест, настинките и вирусните инфекции сполетяха голяма част от нас. И тъй като студените зимни дни предстоят, добре е да се погрижим за имунитета си.

Подготвили сме ви някои от най-ефикасните и полезни „бабини“ рецепти за крепко здраве в сезона на настинките и грипа.

Сироп от черен бъз

Отдавна е известно, че черният бъз укрепва имунитета. Малките черни плодчета съдържат каротен, желязо, витамин С, витамини от група В и още много минерали и микроелементи, които често са дефицитни в храната, която консумираме в този сезон.

Как се приготвя?

Първо, е добре да се снабдите с голям буркан, в кото ще съхранявате и приготвите сиропа. В зависимост от големината на буркана, ще ви е необходим бъз, малко, по-малко от дозата на съответният съд.

Измийте добре плодчетата и премахнете дръжките от тях (това става, най-лесно, с вилица).

Започнете да редите в буркана ред бъз, ред кафява захар и така, докато не напълните буркана, като последният ред трябва да е със захар. Разбира се, може да използвате и бяла захар.

Оствавете буркана да престои на слънчево и сухо място за около 2 седмици. През този период, буркана трябва да е затворен с кърпа или лист хартия и не трябва да се разклаща и разбърква.

След 14 дни, затворете буркана с капачка и оставете в хладилник.

Как се приема?

Пийте по една супена лъжица от сиропа сутрин, на гладно.

Еликсир от джинджифил, мед и лимон

Джинджифилът е изключително богат на витамини и минерали, сред които са витамин С, витамин А, желязо, фосфор, калций. Медът е богат на витамини и има мощни противовъзпалителни свойства. Лимонът е източник на витамин С и има много здравословни ползи.

Как се приготвя?

За рецептата ще са ви необходими: 3 броя лимони, 100 гр пчелен мед и 60 гр корен от джинджифил.

След като обелите корена от джинджифил го пасирайте заедно с лимоните. Накрая добавете медът, разбъркайте добре и сложете в стъклен буркан.

Как се приема?

Приемайте по една чаена лъжица, 2 пъти на ден или добавяйте към любимия си чай.

Каша от ядки за възстановяване на имунитета

Макар и малко известна, тази рецепта е изключително ефективна за възстановяване след тежко заболяване или отслабен имунитет.

Как се приготвя?

Ще ви трябват: 100 гр смлени орехи; 100 гр смлени бадеми; 300 гр мед и 1 брой лимон. Разбъркайте добре всички продукти, поставете ги в буркан и съхранявайте в хладилник.

Как се приема?

Приемайте всеки ден по 2 супени лъжици, по 2 пъти на ден.