До приключване на разследването жената ще остане в ареста, с постоянна мярка за неотклонение – задържане под стража.

Мотивите на сестрата да трови новородени с морфин не са ясни

Съд в немския град Улм, провинция Баден-Вюртемберг, разгледа обвинителен акт срещу медицинска сестра, която е заподозряна в покушение на 5 новородени деца. Опитала да ги отрови с морфин.

На 20 декември 5 бебета на възраст от 1 ден до 1 месец, намиращи се в Университетската клиника Улм, получават дихателни затруднения.

Децата са преместени в реанимация, като трите трябвало да бъдат включени към апарат за изкуствено дишане. Всички новородени били спасени.

Лекарите няколко седмици се опитали да установят причината за задушаването на бебетата.

Подозренията за инфекция не се потвърдили, но в урината на новородените били открити следи от морфин. След това лекарският екип уведомява полицията за случилото се.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, разследващите разпитват 2-ма лекари и 4 медицински сестри, дежурни в нощта на 20 декември, а след това правят оглед и на техните работни места.

В шкафа с вещите на една от медицинските сестри откриват спринцовка за хранене на деца със смес от майчина кърма и морфин.

Според версията на разследващите, медицинската сестра умишлено е тровила новородените през една от смените. Съзнавала, че децата могат да загинат. Жената обаче отхвърля обвиненията.

Прокуратурата в Германия внася искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо медицинската сестра – задържане под стража.

Защо случаите на жестоко отношение на сестри, сякаш зачестяват

Съдът уважава искането на прокурора и жената ще остане в ареста, докато приключи разследването. Заподозряна е в причиняване на тежка телесна повреда и в 5 опита за убийство.

През 2019 г. бе съобщено, че във Великобритания са арестували медицинска сестра, заподозряна в убийството на деца през 2015-2016 г.

Общо са разследвани 17 смъртни случаи на бебета и още 16 инцидента, които не водят до смърт.  

У нас почти всички си спомнят за жестокият побой, който медицинска сестра нанесе на новородено през 2015 г.

След разследване продължило около година обвинителният акт бе внесен и медицинската сестра получи на първа инстанция 18 години затвор.

Момиченцето, което бе пребито веднага след раждането, получи епилепсия, която трудно ще може да се повлияе.