Това трябва да се случи, благодарение на масовата ваксинация по цял свят на момичета и диспансеризация на жени по цял свят.

Ракът на маточната шийка изчезва почти напълно до 100 години

Тази прогноза е направена от международна група изследователи под ръководството на професор Марк Брисон от Университета Лавал в Канада.

Статията на Брисон и неговите колеги е публикувана наскоро в рецензирано медицинско издание.

Ракът на маточната шийка се предизвиква от някои щамове на човешкия папилома вирус.

За да се постигне в близките 100 години пълно изкореняване на рака на маточната шийка на планетата, авторите предлагат масова ваксинация срещу ЧПВ на 9-годишни момиченца, с повторна ваксинация на 14-годишна възраст. Това ще осигури пожизнена защита от вируса.

Целта е към 2030 г. ваксинацията да обхване 90% от момичетата на планетата. Освен това е необходимо 70% от жените да се изследват за рак на маточната шийка поне веднъж, а може би по-добре е 2 пъти.

В идеалния случай това трябва да се направи на възраст 35-45 години. Изключително важно е най-малко 90% от жените, на които по време на скрининга е открито предраково състояние, навреме да получат съответното лечение.

С ваксината могат да бъдат предотвратени 60 млн. нови случаи

Проведеният от Брисон и неговите колеги анализ показва, че само ваксинацията на момичета в 78 държави, в най-голяма степен засегнати от рак на маточната шийка, ще позволи в рамките на столетие заболеваемостта да се понижи с 89% и да се предотвратят 60 млн. нови случаи на болестта.

Ако към ваксинацията се добавят и два скринингови теста при жените и своевременно лечение на предраково състояние, нивото на заболеваемост ще се понижи с 97%, броят на предотвратените случаи на разболяване ще достигне 72 милиона. Броят на предотвратените смъртни случаи ще достигне до 62 милиона случаи.

Тези резултати могат да се използват при изготвяне на глобална стратегия по изкореняване на рака на маточната шийка, която предстои да бъде представена на СЗО през 2020 г.

Ако бъде приета стратегията, то ракът на маточната шийка може да изчезне до 2040 г., а на цялата планета през близкото столетие.