Основателят на технологичната компания Майкрософт Бил Гейтс предрича екологична криза, последствията от която ще надминат вредите от COVID-19 пандемията.

Покачването на температурите може да е по-сериозен проблем

Прогнозира, че в близките няколко десетилетия планетата ще се сблъска с глобална криза, предизвикана от климатичните промени.

Колкото и да е била ужасна пандемията, промените в климата биха могли да бъдат с още по-неблагоприятни последствия.

Гейтс смята, че за избягване на катастрофата е необходимо съществено да се понижи количеството на парниковите газове в атмосферата.

Основателят на Майкрософт сравни последствията от екологичната криза с пандемията от COVID-19. Леталността от инфекцията е средно 14 души на 100 000 души.

Според оценка на предприемача, в близките 40 години смъртността от повишаването на температурата на земята ще бъде такава, а към 2100 г. този показател ще е 5 пъти по-голям.

Милиардерът призова още сега да се предприемат действия срещу промените на климата. И по-точно предлага да бъдат привлечени към науката и иновациите за контрол на нивата на отделените газове в атмосферата.

Къде трябва да се води борбата с екологичните проблеми

Убеден е, че борбата с екологичните проблеми трябва да се води и в развиващите се държави. Гейтс подчертава, че човечеството няма време и е необходимо да се действа незабавно.

Необходими са десетилетия, за да се създадат и внедрят всички необходими разработки в областта на чистата енергия.

По отношение на климата е много трудно да се прогнозира как точно ще се развият събитията. В миналото същото е имало суши и горещи вълни, както и днес, с тази разлика, че сега медиите могат да разпространят информацията до всяка една точка на земното кълбо.

В историческите извори се съдържа информация, че по времето на княз Борис Първи страната е била обхваната от незапомнена суша, тоест и през Средновековието също липсата на валежи за продължителен период от време, не е било нещо невиждане.

Не е ясно също така до колко чистата енергия би могла да спомогне за възпиране на климатичните промени или това е независим процес, който ще продължи и след като бъде предприето всичко, което си мислим, че трябва.