Хипотиреоза – това е ендокринно заболяване, при което щитовидната жлеза започва да функционира по-бавно. Не образува достатъчно количество хормони – трийодтиронин – Т3 и тироксин – Т4.

Нарушенията във функционирането на този орган по-често се откриват при жени. Но с всяка следваща година оплакванията от симптоми на хипотиреоза при мъжете се увеличават.

Оплешивяването, нарушенията на еректилната функция и много изменения на кожата при мъжете погрешно се свързват с недостиг на тестостерон, виновник за тези здравословни проблеми може да бъде именно щитовидната жлеза.

Хипотиреоза – не е мъжки проблем

Множество научна литература е посветена на особеностите на протичането на хипотиреоза при жени. Недостатъчната активност на щитовидната жлеза не е единствено женски проблем.

Мъжете с тази диагноза могат да се сблъскат не само с общи, но и с доста специфични проблеми.

И по-точно при тях могат да възникнат сериозни затруднения при описание на собствените симптоми и възникващи изменения в тялото.

Далеч не всеки мъж би се решил да описва на лекар проблемите си с паметта и концентрацията или нарушения на потенцията.

Ситуацията със затрудненията при съвременна диагностика се задълбочава и от това, че проблемите с функционирането на щитовидната жлеза при мъжете често се пропускат при провеждане на стандартни изследвания.

Затова и болестта често се открива, когато нивата на хормоните се понижават толкова силно, че трудно се коригират.

Много лекари отнасят хипотиреозата към типично женските болести и дори не мисля да проверяват функциите на щитовидната жлеза при мъжете.

Типичните симптоми просто се игнорират и не могат да се съберат в една цяла картина. Вместо хипофункция на щитовидната жлеза лекарите могат да поставят диагноза умора, недостиг на тестостерон, депресивни разстройства и изменения от напредването на възрастта.

Симптоми на хипотиреоза при мъже

Щитовидната жлеза отговаря за образуването на енергия, а също и за метаболизма на всяка клетка на човешкото тяло.

Съответно всякакви нарушения в нейното функциониране могат да повлекат нарушения в дейността на практика на всяка система на организма.

Симптомите на хипотиреоза при мъжете могат да се отличават от тези при жените, което се обяснява с особеностите на силния пол., влиянието на щитовидната жлеза върху репродуктивната функция и др.

Много признаци на болестта са сходни с проявленията при жените, като се касае за:

 • Сухота на кожата;
 • Изтъняване на кожата и косопад;
 • Студени крайници;
 • Запек.

Същевременно при мъжете възникват собствени, специфични, проблеми. При тях е възможно рязко понижаване на мускулната маса, издръжливостта и силата.

Сред другите възможни симптоми на хипотиреоза при мъже са:

 • Влошаване на когнитивните функции, понижаване на способността на вземане на решения;
 • Повишена тревожност и неувереност в себе си;
 • По-ниско сексуално желание;
 • Нарушаване на еректилната функция;
 • Оплешивяване;
 • Повишаване на нивата на холестерола в кръвта;
 • Намаляване на устойчивостта към стрес;
 • Повишена умора, недостиг на енергия;
 • Депресивни състояния.

Проблеми с недостиг на хормони

Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза се свързват с дейността на тестисите, които са отговорни за образуване на главния мъжки хормон – тестостерон.

Много мъже са осведомени за проявленията на понижените нива на тестостерон, за това се пише в онлайн пространството и се говори по телевизиите в предаванията със здравна насоченост.

Проявленията на недостиг на полови хормони напомнят на симптоми на хипотиреоза, като недостатъчната активност на щитовидната жлеза може да повлече след себе си понижаване на нивата на тестостерон.

При подозрение за ниски нива на тестостерон при лабораторна диагностика също трябва да се измерват нивата на тиреоидните хормони – Т3 и Т4.

Също учените установяват, че хипофункцията на щитовидната жлеза се последва от понижаване на нивата на глобулина, отговарящ за свързване на половите хормони.

Този белтък транспортира тестостерона, благодарение на което последният става достъпен за различни тъкани и клетки.

При недостиг количеството на полезния тестостерон се понижава. А понижаването и на тестостерона, и на глобулина, обикновено корелира с безплодие и по-ниска фертилност.

При заболелите с този проблем често се открива повишаване на обема на тестисите и паралелно понижаване на количеството образувана сперма, и качеството на показателите.

Хипофункцията на щитовидната жлеза също е последвана от постоянна вялост, непреминаваща сънливост. Кожата става суха и груба, а на петите и дланите може да се напука.

Недостигът на Т3, Т4 и тестостерон неблагоприятно се отразява на растежа на косата и влошава състоянието на скалпа, което на свой ред води до огнищна или тотална алопеция.

Неоткритите проблеми с щитовидната жлеза крият сериозен риск за здравето.

Недостигът на хормони се последва от понижаване на кръвното, тежко протичане на диабет и усложнено протичане на инфекциозни заболявания и прочие проблеми със сърцето – затлъстяване, захарен диабет, нарушение при функционирането на сърдечно-съдовата система.

Поставянето на правилна диагноза и съвременно лечение позволяват да се предотвратят тежки и дълготрайни усложнения, а също и да се неутрализират неприятните симптоми.

Но дори и при поява при мъжете на характерни на характерни признаци на хипофункция на щитовидната жлеза, лекарите невинаги настояват за провеждане на съответната диагностика.

Най-често се ограничават до установяване на тиреоидните хормони или на тиреотропния хормон. Комплексната диагностика на хипотиреоза включва определянето на:

 • Количеството на общите и на свободните хормонални фракции Т3 и Т4.
 • Тиреоглобулин;
 • Антитела към тиреопероксидаза.

Установените показатели сигнализират за тежестта на заболяването. Лекарят е необходимо да се ориентира по последните данни от научните изследвания.

Учените по света постоянно преразглеждат общоприетите норми за тези вещества – при много от заболелите с преди нормални показатели са откриват изразени проявления на болестта.

При избор на терапия е важно да се отчита общото състояние на болния и наличие на съответната симптоматика.

Сред характерните симптоми при мъжете, при които нивата на щитовидните хормони са ниски е емоционалната лабилност, която е по-типична за нежния пол, отколкото за силния.

Ако един мъж, особено в по-млада възраст, стане изключително раздразнителен, постоянно настроенията му се сменят, то може да се направи изследване на щитовидни хормони, тъй като може ниските нива да са причина за избухливостта.