Според някои изследвания, млякото от камила е изключително полезно за диабетици, но с какво е свързана тази полза, трудно може да се предположи.

Всички видове млека се състоят от липиди, белтъчини, включително и имуноглобулини – антитела, образувани от плазмоцити, въглехидрати, а също и витамини и минерали. Но какво от целия този списък би могъл да подобри състоянието на болните от диабет?

Камилско мляко – въздействие на липидите

Обединен екип от учени от Уелс решава да се съсредоточи само върху един аспект и да изследва единствено въздействието на липидите /мазнините/ от камилското мляко на характерното за диабета възпаление на коремната кухина – около талията.

Липидите на камилското мляко са известни с това, че са с по-високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, които се смятат за полезни мастни киселини. Тяхното съдържание е възможно да достига до 45% от общото количество мазнини.

Обикновено възпалението е механизъм, чрез който организмът се бори с инфекциите. Но хората, които страдат от затлъстяване и диабет, имат постоянно хронично коремно възпаление, което не е свързано с инфекциите.

Основна предпоставка за развитие на диабетно възпаление са клетки макрофаги. Затова учените решават да изяснят могат ли липидите на камилското мляко да предотвратят възпаление, свързано с макрофагите.

Изследователите в лабораторията проучили влиянието на наситените и ненаситените липиди на камилското мляко както заедно, така и поотделно.

Мастни киселини в камилското мляко

Експериментите показват, че мастните киселини на камилското мляко спомагат за намаляване на възпалението, предизвикано от макрофагите, като ефектът бил най-изразен в сместа от липиди.

Особено интересно откритие е това, че камилските млечни липиди спомагали за преустановяване освобождаването на противовъзпалителни белтъци цитокини, които формират възпалителни огнища на възпаление в организма.

Учените все пак отбелязват, че няма гаранция, че всичко това ще работи точно така в човешкото тяло, но въпреки това има шанс. Този шанс означава, че камилското мляко наистина може да бъде полезно при диабет, както и много други храни.

То обаче не може да е заместител на назначената лекарствена терапия, която има за цел да свали захарта до нормални стойности.