Учени от Университета Кеймбридж твърдят, че редовното къпане в студена вода може да понижи риска от развитие на деменция и други невродегенеративни заболявания.

Как плуването в студена вода е полезно за мозъка

Известно е, че при животните, които спят зимен сън – таралежи, мечки, белки, се образува белтък на студения шок – RBM3. Този белтък води до разрушаването на 20-30% от синапсите – съединения между неврони, в етап навлизане в хибернация и участва в тяхното възстановяване след излизане от нея.

Оказва се, че този белтък се образува и при любителите на плуването в студена вода. Наблюденията в продължение на 3 г. на плувци любители, които цяла година посещавали лондонски открит басейн Parliament Hill Lido, показват повишена концентрация на белтъка на студения шок.

Това е открит басейн без подгряване, който работи през цялата година, не се затваря за студения сезон. При плувците, които тренират в него през зимата, телесната температура се понижава до 34 градуса.

Като контролна група са любителите на тайчи, които също целогодишно тренирали на брега на басейна, при тях е повишена RBM3.

Студената вода възстановява връзките между невроните

Проведените експерименти върху мишки, които били охлаждани до 16-18 градуса за 45 минути, показват, че белтъкът на студения шок възстановява разрушените нервни връзки.

При мишките с болестта на Айцхаймер и прионни заболявания RBM3 не успява да възстанови изгубените синапси, но значително се забавя развитието на заболяването.

Изследователите, установили белтъка на студения шок при хората, се надяват, че с негова помощ ще успеят да разработят методи за профилактика на невродегенеративни заболявания и забавяне на тяхното прогресиране.

У нас няма такива практики да се плува в студена вода, може би само хвърлянето за кръста на Йордановден, което обикновено се прави в реки или в морето, а може и в друг воден басейн със студена вода, като няма практика да се прави подгряване.

Басейн, който да работи през цялата година, и да е открит, без подгряване на водата, у нас най-вероятно не функционира. През зимата се посещават топлите минерални басейни на открито.