Днес се отбелязва Световен ден на спирометрията и на белодробното здраве, който е обявен с цел привличане на вниманието към профилактиката на заболяванията на белите дробове. Това е особено важно през 2020 г., в разгара на пандемията от коронавирус, който най-често засяга този жизненоважен орган.

Според СЗО най-много случаи на летален изход, вследствие на онкологични заболявания, е заради рак на белите дробове.

Това съвсем не е най-опасното заболяване, което засяга този орган – така например, според оценките на СЗО не по-малко от 64 млн. души страдат от хронична обструктивна болест на белите дробове – прогресиращо възпаление на долните дихателни пътища и оток на бронхите.

Не можем да се защитим от всички негативни фактори, които влияят на белите дробове, но е по силите ни да ги сведем до минимум.

Какво да направим за укрепване на белите дробове

1.Спиране на цигарите

Да, това е най-очевидната препоръка към всеки, който все още не е спрял цигарите.

В миналото немалка част от икономиката на България е била базирана на производството на тютюневи изделия, но сега времената са други и вредата от цигарите е доказано значително по-голяма от вероятните ползи.

Тютюнопушенето е свързано и с други заболявания на белите дробове, които значително понижават качеството на живота и влияят на ранната смъртност, сред които хронична обструктивна белодробна болест, астма, идиопатична белодробна фиброза.

Според данните на Центъра по контрол и профилактика на заболяванията – CDC, броят на починалите от заболявания, предизвикани от тютюнопушенето, с 10 пъти превишава този на загиналите по време на всичките войни.

С всяка изпушена цигара вдишваме хиляди химически вещества, включително и никотин, въглероден оксид и тютюневи смоли. Те способстват за увеличаване на слузта, затруднява се очистването на белите дробове, предизвиква се раздразнение и възпаление на тъканите.

Дори и при наличие на продължителен стаж при тютюнопушенето още не е късно да се поправи всичко – по данни на Американската асоциация по пулмология нивото на въглероден диоксид в кръвта се възстановява до нормата само след 12 часа без цигари.

Функциите на белите дробове значително се подобряват след няколко месеца, а в продължение на година рискът от развитие на исхемична болест на сърцето намалява двойно.

Просто следва да се претеглят всички рискове от тютюнопушенето и предимствата от преборването на този вреден навик.

2.Увеличаване на аеробното натоварване

Редовните занятия със спорт ни поддържат в добра форма и не само фигурата, но и белите дробове.

По време на тренировките сърцебиенето се ускорява, дишането става по-тежко, благодарение на което белите дробове се активизират и започва по-интензивно да доставя кислород в организма, като едновременно се отделя въглероден оксид.

Аеробните тренировки, това е т.нар. кардио – бягане, колоездене, ускоряват дишането с от 15 до 40-60 вдишвания в минута. Това е отлична тренировка за белите дробове, която ги прави по-здрави и работоспособни.

3.Избягване на въздействието на замърсяващи вещества

Ако живеете в голям град, по всяка вероятност белите ви дробове ежедневно са атакувани от хиляди замърсяващи вещества. Това може да се избягва само ако винаги се придвижвате с личен автомобил с добър климатроник и не отваряте прозорците в задръстванията.

Има няколко лесни начина, с помощта на които можете да избегнете допълнително натоварване на белите дробове:

  • Превърнете дома си в пространство, свободно от цигарен дим. Просто не пишете в жилищните помещения, за да не се усилва въздействието на цигарения дим.
  • Правете мокро почистване и забърсвайте праха поне веднъж седмично;
  • По-често проветрявайте своето жилище, за да подобрите вентилацията – в разгара на пандемията това е особено важно.

Всички тези препоръки бяха включени и в Ръководството, което бе изготвено от Националната здравна комисия на Китай още в началото на пандемията от COVID-19, така че може да се потвърди, че те са универсални.

Не е препоръчително използването на синтетични освежители за въздуха и ароматни свещи, които съдържат формалдехид и бензол. По-добре е да се закупи дифузор за ароматерапия и етерични масла.

4.Защита от респираторни инфекции

През тази година научихме за опасността от COVID-19 повече, отколкото през целия си живот. Освен коронавирус циркулира цял букет от респираторни вируси, които могат да провокират пневмония и хронични заболявания на белите дробове.

Препоръките на дерматолози за защита от коронавирус са актуални винаги – по-често миене на ръцете и по-рядко докосване на лицето. Старайте се да си осигурите пълноценен хранителен режим, тъй като хранителните вещества помагат за укрепване на имунитета.

Що се отнася до носенето на маски, което се превърна в предмет на остра дискусия още повече днес, когато здравният министър обяви, че стават задължителни и за носене на открито от 22 октомври, въпреки популярната заблуда, те наистина предпазват от инфекции.

Това се потвърждава от многобройни изследвания, макар и доц. Мангъров да не е съгласен, като е категоричен, че щом досега не са били препоръчвани от СЗО за носене при грипни епидемии, то сега въвеждането им е сега е само опит да се демонстрира, че се вземат някакви мерки.

В Азия, в държави като Япония и Китай, които са с голяма гъстота на населението, отдавна е възприета традицията да се носят маски, затова не трябва да се противопоставяме на подобни мерки, колкото и да ни се струват абсурдни.

5.Да се научим да дишаме правилно

Както и повечето хора, най-вероятно и вие дишате обикновено по-леко, с горната част на гръдния кош, което ангажира само малка част от него. Дълбокото вдишване, което идва от диафрагмата, способства за прочистване на белите дробове и осигурява пълноценен кислороден обмен.

В едно ограничено по мащаб изследване учените оценяват функциите на белите дробове, като карат участниците да правят упражнения за дълбоко дишане в продължение на 2,5 и 10 минути.

Жизненият обем на белите дробове значително се увеличава само след 2 минути упражнения, това е максималният обем на въздуха, който може да бъде поет от белите дробове.