Пубертетът е период, когато човек гледа на себе си, сякаш през криво огледало. Изкривява пропорциите, изобщо не признава предимствата си и със стотици пъти преувеличава недостатъците си.

Разбира се, повод за притеснения и недоволство може да е всичко – от цвета на косата до формата на ушите.

Но има списък, заради който най-често се проливат видими и невидими сълзи.

Какво комплексира най-често тийнейджърите

Ръст

Никога не е ясно откъде може да се появи проблемът. Твърде висок – дългуч, жираф. Твърде нисък – джудже, гном.

Много зависи от обкръжението и средният ръст на връстниците. Ако момчето или момичето пораснат твърде рано на ръст, то ще трябва постоянно да се навеждат, да се прегърбват и да се чувстват като Гъливер в страната на лилипутите.

Ако пък израстването на височина се забави, то ще тогава ще искат да носят маратонки на високи платформи или да ходят на токове, за да се доближат максимално до идеала.

Към това се добавят и първите любовни трепети – момчетата порастват малко по-късно от момичетата, което създава немалко терзания както на едните, така и на другите.

Вторични полови белези

И отново всичко зависи от обкръжението и възрастта. 6-токласничките, които имат вече гърди, страдат от подигравките на своите съученици и ненавиждат часовете по физкултурата, когато се налага да бягат.

По-големите ученички – 8-9 клас, на които едва сега им растат гърди, точно обратното, тайно си купуват подплънки или по-големи сутиени, за да скрият, че са плоски като дъски, поне според мнението на техните връстници.

Момчетата се тревожат, заради твърде пискливия си все още глас или пък твърде дебелия, както и за окосмяването по лицето и тялото.

Нос

За никого не е идеален, всеки тийнейджър има забележки към тази част на лицето. Голям, дълъг, твърде месест, с гърбица, чип – какъвто и да е, неговият притежател ще е ужасно недоволен и никога през живота си, няма да се снима в профил по собствено желание.

Тегло

Въпреки стереотипите заради него се притесняват не само девойките, но и юношите. Последните се вълнуват както от това, че са прекалено пълни, така и заради прекомерната си слабост и недостатъчна мускулна маса. Девойките, дори и най-стройните, най-често мечтаят да свалят още малко килограми.

Това е може би най-опасната комбинация. В опитите да свалят или качат килограми юношите и девойките тайно се подлагат на строги диети, пият хранителни добавки, които купуват от интернет, както и хапчета, вслушват се в препоръките на съмнителни блогъри.

Забележими особености

С часове може да си говорим как известни личности превръщат гърбицата на носа, разстоянието между зъбите и голяма бенка с своя отличителна черта, но това не означава нищо за подрастващите.

Те все пак продължават да ненавиждат своите бенки, разстояние между зъбите, белези от операция на апандисит и следите от акне.

Неочаквани детайли

В период, когато увереността все още е в начален стадий, всяка случайно подхвърлена дума може да нарани.

Случайно подхвърлена глупава реплика и подрастващият дълги години ще си спомня как са му казали, че косата му е суха като слама, краката му са криви, дланите му не са достатъчно женствени, ноздрите му са твърде големи, а коленете му са грозни. Какво могат да направят родителите?

На първо място, да се отнесат сериозно към тревогите на детето. Реплики от рода – стига си се хващал за глупости или най-важното е умът разрушават и без това крехкото доверие, и порасналото дете може просто да се затвори в себе си.

Опитайте да осъзнаете като родителите, че на порасналото си вече дете просто му е тежко, изслушайте го. Пробвайте да си спомните, да се върнете в годините, когато и вие сте били в пубертета, и от тази гледна точка му дайте съвет как да излезе от тази дупка, в която е попаднало.

Старайте се по-често да правите комплименти, но без да акцентирате върху външността, достатъчно е да му кажете, че изглежда прекрасно.