Практически препоръки как да намалим стреса в неделя.

5 дни интензивна работа и два дни почивка – толкова ли е проста формулата на работната седмица? Всъщност, повечето хора прекарват част от неделния ден в опит да се справят с тревогата от предстоящия понеделник

Равносметката е два дни почивка минус една вечер. Презентации, съвещания, общуване с партньори и колеги, организация на мероприятия, междинна отчетност – необходимост да бъдем на висота и да успеем да свършим всичко в 40-часовата работна седмица могат да предизвикат безпокойство.

Същевременно едва ли е възможно ефективно да се трудим без качествен отдих.

Как да престанем да отнемаме от ценното време за почивка и да направим неделята пълноценен почивен ден

Предстои понеделник – необходим ни е план

Постоянната неделна тревога – съвсем не е рядкост. Възможно е да се прояви като безпокойство пред новия цикъл стрес – работната седмица като чувство за умора, тъга.

Също така съществува вероятност да е свързана с напълно осезаеми физически симптоми – ускорено сърцебиене, безсъние, или напротив, апатия.

Колкото и да е странно, едно от ефективните решения в такава ситуация, е да се планира времето в неделя, да се направи този ден по-структуриран.

Проблемът е, че за психиката преминаването от планираните по минути работни дни към почивните с голяма степен на импровизация и стихийност, това е стрес.

При добавяне на малко рутина и равномерност преди началото на работната седмица, така помагаме на организма да извърши този преход доста по-плавно.

С какво да започнем борбата с неделната тревога

Ставане и лягане по едно също време, както през седмицата

Идеята да си отспиваме през почивните дни не е толкова добра, както изглежда. Още повече, че тази непоследователност в режима води до главоболие, затлъстяване и проблеми със сърдечно-съдовата система. Също така способства и за по-труден преход от почивните дни към новия работен цикъл. Желаете да посрещнете понеделника, свежи и пълни със сили за работа?

Спазвайте режима през всичките 7 дни в седмицата.

Направете си списък със задачи

Внесете малко неопределеност и предсказуемост, като се записват най-важните задачи за понеделник предварително, в петък вечер. Сега знаете какво да очаквате и как да се настроите за първия ден на работната седмица.

Измислете си неделни ритуали

Ако забележите, че тревогата ви застига по едно и също време, например, рано вечерта, именно в тези часове е по-добре да се планира приятната процедура – слушане на подкаст, гледане на любим сериал, четене на списания или на тематични развлекателни предавания.

Особено ефективни са ритуалите, свързани с телесните усещания – домашни спа-процедури или ароматна вана. Избирайте средства с приятен аромат. Учените отбелязват, че използването на етерични масла способства за намаляване на тревожността.

Цифров детокс

Поглъщаме огромно количество информация – новинарски ленти, известия в чат приложенията, маркетингови линкове. Намалете умственото и емоционалното натоварване, спрете мобилните устройства за няколко часа. Това е един от първите съвети, които се дават на хората със сънни разстройства.

Организирайте почивка през седмицата

Не е важно какво ще бъде това – тренировка, гледане на сериал, приготвяне на любимо ястие или семейно гледане на филм. Ако по средата на седмицата се появи събитие, което очаквате, тогава ще намалите прекомерната значимост на уикенда.

Отдихът престава да се асоциира само с почивните дни, а тревогата вследствие на това ще намалее.

Тук и сега – как да се съсредоточим върху текущия момент

Много психолози са на мнение, че връщането към себе си в настоящето, това е ефективна практика по намаляване на тревожността. Ако тревогата вече ни е настигнала, има няколко отлични начина да се справим с нея.

Добра подготовка

Какво всъщност се случва сега? Какво мога да контролирам и какво не? За намаляване на стреса, трябва да се подготвим за него? Планирана е среща, за която не трябва да закъсняваме? Предварително си измислете маршрут. Вълнувате се, че трябва да изпратите нещо по електронната поща?

Направете си напомняме на телефона. Ще изгубите няколко минути през почивните дни, но това ще ви спести няколко часа през почивните дни, които бихте прекарали във вълнение в опит да се справите с вълнението.

Помнете, че неделната тревога е абсолютно нормално. С нея се сблъскват много хора, чиято работа е свързана със стрес и голяма отговорност.