Мултивитамините действат като плацебо, те по никакъв начин не влияят на здравословното състояние, но 30% от хората, които ги приемат, уверяват, че те са започнали да се чувстват по-добре.

Защо мултивитамините изобщо не влияят на здравето

Изследователи анализирали данните от Национално проучване за здравословното състояние, провело се в САЩ през 2012 г. В него участвали общо 21 000 души.

Учените им задавали въпроси за използване на допълнителни медицински практики, сред които прием на хранителни добавки с витамини.

Почти 5000 души съобщават, че редовно приемат мултивитамини. Хората от тази група са по-големи, имали по-висок доход в семейството.

Голяма част от тях били жени, завършили колеж, хора, които били постоянно обвързани и имащи медицинска застраховка.

Подобно изучаване на данните, оценка на десетки физически и психически параметри показва, че потребителите на мултивитамини и хората, които не ги приемат, не се различават по нито един от възможните клинични измерими резултати.

Любителите на мултивитамини се чувстват с 30% по-здрави от останалото население. Според изследователите, вярата в целебната сила на витамините на хапчета кара хората да се чувстват по-здрави, отколкото са всъщност.

Освен това тези, които приемат мултивитамини са като цяло по-положително настроени, което също се отразява благоприятно на тяхното здраво.

Балансирано хранене – най-добрият хранителен режим

Учените като заключение напомнят, че най-добрият начин за получаване на необходимото количество витамини, това е балансираният хранителен режим.

Само така можем да си набавим най-необходимото, без да съществува риск от предозиране. Витамини е добре да се приемат само след лекарско предписание и направен биохимичен анализ на кръвта.

Когато изследването покаже, че определени витамини и минерали в организма са в недостиг, тогава може да се приемат на хапчета, в противен случай не е необходимо, единствено допълнителни разходи.

Здравият организъм няма нужда от допълнителен прием на витамини, още повече, когато хранителният режим е пълноценен.

Разбира се, в забързаното ежедневие е трудно да се поддържа правилен хранителен режим, но и да не се храним правилно постоянно, достатъчно е няколко пъти седмично да го правим, и няма да страдаме от недостиг на витамини.