След проведената среща на представители на Надзорния съвет на НЗОК с председателя на Българския лекарски съюз е постигнатото споразумение органът на управление на касата да гласува двойно увеличаване на клиничната пътека за COVID-19 от 600 на 1200 лв., като това се планира да стане от 1 август.

НЗОК стимулира естественото раждане с по-скъпа клинична пътека

Предвижда се обаче цените на всички клинични пътеки за инфекциозни болести да се повишат, като целта е увеличаване на интереса с по-високо заплащане към тази специалност и сред току що завършващите студенти по медицина.

Постигната е и договореност цените на всички клинични пътеки да бъдат повишени, но към момента няма яснота с колко точно, тъй като се правят сметки и се водят преговори между представители на Надзорния съвет на НЗОК и ръководството на БЛС.

Увеличението е свързано с това, че в цената ще бъде включен и PCR тест, който струва около 100-120 лв., поясни още председателят на БЛС.

На срещата с ръководството на БЛС заместник здравния министър Жени Начева заяви отново това, което каза и премиера, че при постъпване в болница пациентите няма да плащат за тестове.

Не по-малко 85% от разчетените средства получават болниците

Лечебните заведения ще продължават да получават не по-малко от 85% от средствата, които са предвидени за тях по месеци за извършване на медицинска дейност, дори и ако паднат под този праг.

Планира се този начин на финансиране да бъде запазен поне до септември, а ако се наложи и до края на годината, допълни още заместник министър Начева.

Извън водещата тема за финансирането на клиничните пътеки за COVID-19 е взето и решение да се вдигне цената на клиничната пътека за естествено раждане на 1100 лв., а на секциото да остане непроменена на 900 лв.

Така няма да се стига до някои диспропорции, които са забелязани от докладите, които се изготвят от Надзорния съвет, по клиничните пътеки с по-високи цени да се извършват повече дейности.

Това е един стимул за лекарите да правят максималното да оставят жената да роди естествено, тъй като възстановяването така е за 1-2 дни, а след операция може да достигне до месец и отгоре.