Премиерът отново свика оперативния щаб, за да бъде обсъдена текущата епидемиологична обстановка в страната и заяви онова, което финансовият министър в началото на извънредното положение, ще се наложи да свикнем да живеем с вируса, както и да сме в готовност за най-неблагоприятното развитие на ситуацията.

Потвърден е ангажимента за заплащане на PCR от НЗОК

Болниците трябва да са в максимална степен на готовност да посрещат заразени с коронавирус, според премиера.

За тази цел нареди да се променят цените на клиничните пътеки, така че да поемат заплащането на PCR тест при необходимост от постъпване в лечебно заведение.

Така нито пациентите ще бъдат натоварвани да плащат за PCR тестове, нито пък лечебните заведения, които нямат право, според тълкувание на здравно министерство, да ги искат, ако постъпващият в болница не е с респираторни симптоми.

Не бе споменато дали към клиничните пътеки за лечение на COVID-19 ще бъде допълнено заплащането на изследвания, които да проследяват състоянието на вече излекуваните за изменения в белодробната тъкан.

Сега след повторен отрицателен тест за коронавирус и липса на симптоматиката вече бившият заразен престава да бъде ангажимент на здравната система, тъй като никой не плаща за неговото лечение.

Цените на клиничните пътеки се вдигат след среща с БЛС

В тази насока здравният министър, който също присъства на консултацията на щаба при премиера, заяви, че е насрочена среща с представители на Българския лекарски съюз, на която предстои да се преразгледа цената на клиничните пътеки за лечение на коронавирус, така че да могат да покриват изцяло разходите на болниците.

Ако това не се направи, лечебните заведения, най-вече това се касае за големите държавни болници, които приемат болните с коронавирус, които имат нужда от терапия, започват да трупат дългове, върху които се дължат и лихви.

Да, бюджетът на НЗОК остава балансиран, но за сметка на трупането на задължения от страна на държавните болници.

Броят на заразените на дневна база, който обявява информационната система, не е от такова голямо значение, колкото броят на хоспитализираните, които според последните данни леко намаляват на фона на увеличаване на активните случаи, което показва по-леко протичане.