След няколко дни с по над 100 заразени дневно в неделния ден информационната система отчита по-значим спад на новите заразени, като намаляват от 112 на 66 или с близо 40%.

От началото на епидемията у нас 4691 потвърдени с COVID-19

За понижението допринася отчасти и по-малко направени PCR тестове в неделния ден, около 1000, което е с повече от 2 пъти по-малко, отколкото в петък, когато бяха над 2700.

Излекуваните за последните 24 часа са наполовина по-малко, отколкото са новите заразени – 33, като общият им брой преминава прага от 2500.

Това автоматично повлича увеличаването на активните случаи, като при запазване на тази тенденция съвсем скоро може да бъде надминат прага от 2000.

За щастие, хоспитализираните не мърдат спрямо вчерашния ден, като остават непроменени като брой и са 425.

Увеличават се заболелите в тежко състояние – от 19 на 25 или около 1,2-1,3% от общия брой на активните случаи, които към момента са 1964.

Ще отслаби ли жегата коронавируса у нас

При излизане на данните от днес ще стане ясно дали може да се говори за старт на положителна тенденция на намаляване на новите заразени, след като температурите преминаха 30 градуса и очакванията са да задържат така поне седмица.

За съжаление, изминалото денонощие не се разминава и без жертви на COVID-19, като те са 3, общият им брой достига 219.

С направените нови PCR тестове в неделния ден – 1034, общият брой вече надхвърля 133 600.

Очаквано намаляват областите, в които се докладват нови случаи на заразяване – 15 области са без нито един заразен, това може да означава, че в неделния ден са изпращани проби и в понеделник предстои нещо като минибум или наистина има затишие.

За изненада, в неделя не София-област е първенец по заразени, там са 11, или много по-малко от достигнатия пик от 60 в четвъртък, а област Кюстендил.

Предполага се, че огнището е свързано с ромския квартал Изгрев в града, който е под карантина и утре, след това трябва да има нова заповед.

Варна с изненадващ бум, плътно зад София по нови с COVID-19

След София-област, която е на 2-ро място по заразени за вчера, е област Варна, като там заразените са фокусирани единствено в морската столица, което може да е обезпокоително за евентуални туристи, които са си направили резервации за някой от курортите.

Както се видя обаче, туроператори и пътуващи гледат повече общата картина на заболеваемостта в страната, отколкото конкретно на ниво област, тъй като тази информация не е и толкова достъпна в международния информационен обмен.

Например, медиите в Германия съобщават, че в България са потвърдени 160 нови заразени, и това са тълкува като опасност от възможно заразяване, независимо, че в област Бургас са само 5 новите и всички те са в община Сунгурларе, която е сравнително изолирана от морските общини.

След Варна са Пловдив и Смолян, където са по 6 новите заразени. За Пловдивска област стана ясно, че вчерашният пик на заразени не е от ново огнище, а е от установени контактни лица.

Огнището в община Самоков изглежда продължава да е активно, тъй като в Софийска област са потвърдени нови 5 заразени.

С 4-ма нови заразени е област Пазарджик, като те по-скоро случайни и не са свързани с определено огнище.

В Бургаско само 1 е новият заразен в неделния ден

Област Бургас за неделя е само с един единствен заразен, затова това е повод за гордост и за съобщаване на потенциални туристи, че няма нужда да отменят почивките у нас.

С по 1 нови заразен за вчера са още 4 области, освен Бургаския край, това са Ямбол, Сливен, Русе, Разград, а Благоевград е с 2-ма нови заразени.

Утре е последният ден на настоящите заповеди за въвеждане на противоепидемичните мерки, например, ако не бъде приета нова утре, на 30 юли или пък на 1 юли сутринта, маските няма да бъдат задължителни.

Инспектори и полицейски служители няма да имат право да глобяват, макар че засега не се появявала информация в медиите за глобени за неносене на маска, след като бяха върнати със заповед на здравния министър от 23 юни.