Повишаване на радиационния фон са регистрирали станциите на няколко държави в Северна Европа през този месец, съобщиха медиите.

Завишаването на стойностите е незначително, затова не крие рискове за здравето на хората, както и за околната среда. Шведска измервателна станция е отчела съвсем слабо покачване на нивата на 3 радиоактивни изотопа над Северна Европа.

Радиационният фон в нормата, но са завишени 3 изотопа

Повишен е радиационния фон, но без да излиза извън рамките на нормите, в третите републики в Прибалтика, южната и централна част на Финландия, част от Южна Швеция и в северната част на Европейска Русия, южно от Колския полуостров и съвсем малка част от Дания.

Своеобразният радиоактивен облак обхваща и атмосферата над Северно море.

Шведската станция е отчела и завишени стойности на радиация в района на Ладожко езеро и Санкт Петербург.

От Нидерландия изказват предположение, че покачването на радиоактивните изотопи може да е, заради повреда в горивен елемент на АЕЦ, най-вероятно в Европейска Русия, като.

Установени са кои точно радиоактивни изотопи са повишени – това са Цезий-134 и 137, както и Рутений-103.

У нас радиационният фон без промяна от 3 седмици

От Организацията, която осъществява контрол върху изпълнението на Договора за забрана на ядрените опити публикуваха в социалните мрежи карта, която показва къде са завишени стойностите на радиоактивните изотопи и допълниха, че не разполагат с правомощия да проведат разследване и могат да направят такова, ако им бъде даден мандат от упълномощени представители страните, подписали договора.

Представител на руския ядрен оператор е опровергал пред информационните агенции евентуална повреда в руска АЕЦ.

И все пак всички учени и представители – от Швеция, Дания, Финландия, Нидерландия и Норвегия са категорични, че завишаването на стойностите е съвсем леко и не създава никаква опасност за човешкото здраве и за околната среда.

От Агенцията за ядрено регулиране не отрекоха, че са получили запитване от Международната агенция за атомна енергия дали у нас е имало повреда в някой от двата функциониращи блока на АЕЦ Козлодуй.

У нас през последните 3 седмици не е отчитана никаква промяна в радиационния фон, завишението е само в Северна Европа.