При над 200 нови случая на ден могат да бъдат върнати част от противоепидемичните мерки, които действаха до началото на май, това обяви здравният министър по време на откриването комплекса в столичната болница Св. Иван Рилски, където стартира експлоатацията на новия апарат за ядрено-магнитен резонанс от най-висок клас. В цяла Европа само 9 държави разполагат с подобно медицинско оборудване.

Прагът от 200 заразени дневно ще е сигнал за нови по-строги мерки

Снощи при обновлението на информационната система се установи, че в област София-град заразените отново са рекорден брой на дневна база, но министърът съобщи, че това не е притеснително, тъй като в София гъстотата на населението е доста голяма, което предразполага по-интензивно разпространение.

Необходими са наблюдения от поне няколко дни, за да се прецени дали се налага връщане на старите противоепидемични мерки, които отпаднаха с обявяването на извънредна епидемична обстановка и премахване на извънредното положение.

Здравният министър успокои, че не е предвидено въвеждането на нови мерки, поне засега, но не може да обещае, че през следващите дни, ако се вдигнат много заразените няма да се обмисли подобен ход.

Ако се стигне до ескалация на епидемичната обстановка, тогава правителство и здравно министерство ще бъдат принудени да върнат противоепидемичните мерки. Това ще се случи, според мнението на здравния министър, когато бъде преминат прага от 200 заразени дневно, което ще е сигнал за възстановяване на ограниченията.

Контролните пунктове по градовете трудно ще бъдат върнати

На първо място, може и да се обмисли затварянето на дискотеките и заведенията на закрито, контролните пунктове по входовете на областните градове трудно биха могли да бъдат върнати, тъй като при тези високи температури би било истинско самоубийство полицейски служители да бъдат оставени с часове да събират декларации.

В самия Оперативен щаб впоследствие осъзнаха, че това не е особено ефективна мярка, тъй като изисква голям човешки ресурс, а и с това затваряне на областните градове по-скоро може да се влоши ситуацията, тъй като се затруднява снабдяването с продукти.

В горещините вместо от коронавирус може да има множество колабирали, заради високите температури и жегата, прекарани на открито под палещите лъчи на лятното слънце.