Според експерти има смисъл да се опитаме да изолираме болен от грип.

А също и трябва да се отнесем към този въпрос доста сериозно, тъй като, макар и болните да са все още малко, има потвърден случай на един от опасните опасни щамове на грипния вирус, т.нар. калифорнийски грип.

За да разберат нашите читатели какво налага подобни мерки следва да се отбележи, че свинският грип е силно заразен, а скоростта на развитие на усложнения е доста висока.

Заплаха за масово инфектиране, впрочем представляват всякакви форми на грипа. Ако при конкретния болен заболяването протича в лека форма, то това не означава, че заразилият се друг човек ще прекара заболяването също толкова леко.

Възниква потребност от спешна изолация на болния още при първите симптоми на инфекцията.

Както вероятно на повечето ни е известно, безсимптомният период при свинския грип е от 1 до 3 дни.

Най-силно заразен е болният през първите дни от разболяването, след 7-мия ден опасността от инфектиране на околните много се запазва.

Следва да се има предвид, че ако човек оздравее само за 2-3 дни, но същевременно продължи да кашля, или пък се наблюдават други характерни симптоми, като например хрема, то това означава, че продължава да бъде носител на вируса.

Тъй като основният път за предаване на инфекцията е въздушно-капковият, то е необходимо на болния да се осигури достатъчно количество медицински маски, които следва да се сменят на всеки 2 часа и да се съблюдават правила за тяхното използване.

Грижещите се за болните трябва да носят респиратори, плътно прилепващи към лицето. Помнете, че вирусът е доста устойчив във външната среда и по битовите предмети живее няколко часа, в зависимост от конкретните условия, разбира се.

Поради тази причина на болния трябва да се подсигурят отделни съдове и битови принадлежности, а помещението да се проветрява добре на всеки 2 часа и да се прави мокро почистване с използването на антисептични разтвори.

За индивидуална профилактика е необходимо да се потърси лекарска помощ за подбор на конкретна терапия.

Ако няма възможност болният да бъде отделен в друга стая, то следва да се помисли за допълнителна профилактика на всички околни, която също включва редовни проветрявания, редовно мокро почистване – може дори няколко пъти дневно.

Като вариант може да се използва кварцово облъчване с домашни средства. Освен това всички членове на домакинството трябва да укрепват имунитета си, като използват препарати и средства, богати на витамин С.

И разбира се, да се съблюдава добра лична хигиена – правилно миене на ръце след връщане отвън и при всеки контакт с болен човек.

Все пак следва да се посочи, че поне засега болните от грип у нас са сравнително малко. Основната причина са твърде ниските температури, които вече повече от седмица създават неудобства на една значителна част от българите.

Но студът е полезен, тъй като възпрепятства разпространението на грипните вируси, които размножават най-добре до температура от около -5 градуса по Целзий.

Но през последните 4-5 дни, както е известно, се понижават до доста под тези стойности, което е и причината броят на заболелите, дори да намалява, съгласно данните от Инфекциозна болница в София – грипният вирус не е в състояние да се размножава.