От доста време се появяват резултати от изследвания, в които се твърди, че честото къпане е вредно за здравето, а преди няколко дни до такова заключение стигнаха и научни сътрудници на Манчестърския, Единбургския и Ланкастърския университет – трябва да мием телата си само, когато има необходимост, а не ежедневно.

В нашето общество цари култ към младото красиво и чисто тяло. Милиони хора ежедневно си вземат душ и вана, посещават сауни, обществени бани и басейни.

Индустрията на красотата активно подкрепя любовта на хората към водните процедури, като се произвеждат всеки нови и нови ароматни сапуни и душ гелове.

Но според твърденията на учените няма смисъл да издигаме в култ вземането на душ, тъй като просто няма нужда.

Според професора от Австралийския колеж по дерматология Стивън Шумак, идеята за ежедневно приемане на душ станала популярна няколко десетилетия, поради социалната необходимост човек да мирише приятно.

Всъщност неприятна миризма се отделя от жлезите, разположени във вдлъбнатините подмишниците и в срамната област, поради тази причина само тези части на тялото трябва да се мият редовно.

И също така не трябва да се забравя за краката и чорапите.

Остен това Шумак настоява, че ежедневното миене на цялото не само е безсмислено, но е и повече вредно за нашето тяло, отколкото полезно.

Всъщност горещата вода и душ геловете отмиват тънкия мастен кожен слой, който се явява защитна бариера.

В резултат кожата става уязвима на бактерии и вируси, поради което се появява сърбеж, белене, сухота, а също не е изключено и развитие на екзема.

Между впрочем, специалистите в един глас твърдят, че миенето на главата, и по-специално на косата всеки ден също е вредно.

Честотата на миене на косата зависи от структурата на косъма и колко бързо скалпа се омазнява. Между впрочем мазнина от скалпа много по-бързо се отделя при права и дълга коса, отколкото на къси и къдрави.

Освен това ежедневното миене на косата често се предпочита от хора, неосъзнавайки, че по този начин само усложняват проблема.

Този навик може да доведе единствено до влошаване на състоянието на скалпа, защото косата постоянно остава суха.

За да бъде косата здрава, е необходимо постепенно да я приучим на по-рядко миене, като с течение времето процесът на омазняване значително ще се забави.

Следва да се отбележи, че някои специалисти съветват да си вземаме душ без изобщо да се използва сапун.

Основната причина за тази препоръка е, че в повечето козметични средства се съдържат най-различни съединения, които съвсем не са естествени за човешкото тяло, а през кожата лесно проникват и до вътрешните органи.

Макар и да са доказано безопасни за здравето, въпросителните относно дългосрочното им въздействие върху организма остават отворени.

Към настоящия момент не разполага с метод, по който би могло да се проследи по какъв начин например парабените, които се използват като консерванти в козметиката, се отразяват на здравословното състояние на човек в един по-продължителен период – например от 20 години.

Докато не се появяват подобни усъвършенствани методи подозренията относно безопасността за здравето на човека при използването на козметични средства ще останат да витаят в общественото пространство, без да е възможно даването на адекватен отговор на тези въпроси.