Нов доклад на правителството показва, че независимо от пола или расата, рискът от смъртност при раковите болести се понижава.

„Въпреки това в Съединените щати, общият брой на хората, умиращи от рак е във възход“, съобщават от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

„Данните от проучванията през последните години показват значително понижаване на смъртните случаи, но целта ни е да намалим броят им сред застаряващото население“, казва ръководителят на изследването Мари Уайт, която се занимава с превенция и контрол на раковите заболявания.

Според доклада, в периода между 2007 г. и 2020 г., се очаква нарастване на смъртните случаи, причинени от рак с повече от 10% сред мъжете и цветнокожите жени. При жените със светла кожа, броят на смъртните случаи, резултат от ракови болести, започва да се стабилизира и по време на този период се увеличава с по-малко от 5%, според изследователите Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

„По-нататъшни спадове в смъртните случаи от рак може да се постигнат след понижаване на излагането на тютюнев дим и UV радиация, както и увеличаване на броя на скрининг тестовете за ранно диагностициране на заболяването“, казва д-р Мари Уайт.

Според нея може да се постигне понижаване на смъртността, дори и след като реалният брой нараства и това не е парадокс.

„С помощта на предварително проучване се изчислява смъртността. Броят на починалите в резултат от ракови болести се разделя на хората от населението“, обяснява тя.

„Смъртните случаи при възрастните хора продължават да нарастват“, обяснява Уайт. „При много видове рак опасността от ранна смъртност нараства благодарение на фактори като възрастта. Броят на хората, които умират от рак, също се увеличава, дори когато при смъртността се наблюдава спад“, казва тя.

Директорът на Изследователския център за превенция на Йейлския университет в Ню Хейвън, Кънектикът, се съгласява, че понижаването на смъртните случаи при рак и намаляването на рака не са същите.

„Доказва се ползата от ранно откриване и лечение на рак, благодарение на което се наблюдава понижаване на смъртността“, заявява Д-р Дейвид Кац, който не е участвал в изследването.

Главният разпоредител на контрола при раковите заболявания в Американското онкологично дружество, д-р Рич Уендер споделя: „Ние имаме значителен напредък при много от възрастните хора засегнати от болестта. Ключът към този напредък се дължи на научните изследвания за предотвратяване на болестта и откриване на ефективно средство за лечение“.

Според резултатите от проучване между 1975 г. и 2009 г., смъртните случаи от рак са се увеличили с 45,5% сред белите мъже, с 56% сред белите жени, 53% сред цветнокожите мъже и 98% сред цветнокожите жени. Това повишаване е резултат от раково болните сред застаряващото население.

Изследователите очакват да постигнат успех при понижаване на смъртността, при болните от рак на гърдата, дебелото черво и ректума, шийката на матката и белите дробове. Според доклада се наблюдава стабилизиране на смъртността при рака на устната кухина и фаринкса.

Д-р Уайт препоръчва хората да обърнат внимание на здравословното си състояние и сами да се предпазят от рак, като си правят редовно скрининг тестове и вземат мерки за предотвратяване на болестта.