От древни времена кафето е една от най-предпочитаните напитки поради ароматния си вкус. Днес повечето от нас не могат да си представят, как ще започнат деня си без глътка от ободряващата напитка.

За едни кафето е сладко удоволствие, а за други източник на енергия, за трети напитка подпомагаща комуникацията, а за някои е изобщо смисъл на живота.

За вредите и ползите от кафето и по-точно от съдържащия се в него кофеин се писало и говорило много. И все пак винаги ли е полезна тази напитка.

Учени от болница в щата Масачузетс, САЩ, провели проучване, в което взели участие 105 мъже, чиито партньорки в живота правели опити да заченат дете чрез ин витро оплождане.

Средната възраст на участниците била 37 години. Те попълнили въпросници, съдържащи пълен спектър от въпроси на тема хранене, потребление на алкохол и кофеин.

Важен детайл: нито един от мъжете, участвали в това проучване, не прекалявали периодично с алкохола – те рядко пиели спиртни напитки, когато са с приятели и количеството алкохол, което изпивали на седмица било не повече от 3 питиета.

Учените не успели да установят връзката между потребяваното количество или кофеин и качеството на спермата при мъжете.

Въпреки това за участниците, които пиели най-голямо количество бира, съществувала 57% по-голяма вероятност да станат бащи с помощта на ин витро оплождането.

Докато шансовете за зачеване чрез ин витро оплождане на партньорките на мъжете, които пиели най-малко количество бира, били едва 28%.

Междувременно, пиенето на кафе, напротив, намалява вероятността от зачеване. Чаша кафе, приготвено в кафеварка, обикновено съдържа около 140 мг. кофеин.

Опитите за зачеване се оказали успешни при 52% от мъжете, приемащи малки количества от алкалоида, с сравнение с 19% тези, които пиели най-много кофеинови напитки.

Не е ясно защо бирата и кофеинът влияят по този начин на оплодителните способности.

Вероятно алкохолът в умерени количества е полезен за двойките, които желаят да си заченат дете, защото спиртните напитки понижават нивата на стреса.

Въпреки това следва да се отбележи, че качеството на спермата се влияе от много фактори. Към тях се причислява и потреблението на сладки напитки.

Както показа скорошно изследване на качествата на спермата на 189 мъже на възраст между 18 и 22 години, сладките напитки са опасни за здравето дори и на стройните мъже. Колкото повече те пият от тях, толкова по-нисък е показателят подвижност на сперматозоидите.

В проведеното изследване за качеството на спермата, участниците от мъжки пол попълвали анкети, в които били включени въпроси за техния начин на живот и за честотата на потребление на сладки напитки /от 0 до 6 на ден/.

От попълнените анкети учените установили нещо изненадващо, връзката между пиенето на сладки напитки и качеството на спермата била валидна само за стройните мъже, но не и за тези с наднормено тегло.

Ако мъж с нормално тегло пие средно по 2.7 сладки напитки, тоест газирани безалкохолни, подвижността на неговите сперматозоиди намалявала с 6.3%.

Напитките снижавали и синтезът и освобождаването фоликулостимулиращ хормон, който спомага за образуването на спермата, както при затлъстелите, така и при мъжете с нормално тегло.

Вместо заключение, трябва да се посочи, че освен пиенето на сладки безалкохолни газирани напитки, е опасно за мъжете да държат мобилния си компютър на скута, тъй като отслабват оплодителните им способности.

Но един от най-честите рискови фактори за безплодие при мъжете и жените, това е затлъстяването. При мъжете наднорменото тегло е свързано с намаляване на броя на сперматозоидите.

А жените, страдащи от затлъстяване, са изложени на риск от спонтанен аборт и нарушения в менструалния цикъл.