При пускането на пазара на препарата „Виагра“, благодарността на повечето мъже към хората, създали лекарството нямаше граници.

Но учените решиха да отидат по-далеч като предложат „Виаграта“ да стане полезно и безопасно лекарство за заболявания на сърдечно-съдовата система.

И благодарение на многобройни и продължителни научни изследвания се установи, че дългосрочната и редовната употреба на препарата „Виагра“ предпазва сърцето от множество заболявания и най-важното без нито един страничен ефект. Резултатите от последното окончателно изследване са публикувани в списание „BMC Medicine“.

Учените отбелязват, че активната съставка на препарата „Виагра“, както впрочем и на други лекарства за лечение на еректилна дисфункция, е селективен инхибитор на цикличния гуанозин монофосфат /цГМФ/ - специфичен инхибитор на ензима фосфодиестераза тип 5 /PDE5i/.

Това вещество блокира ензима PDE5, благодарение на който се затруднява отпускането на мускулните тъкани. Ензимът PDE5 присъства и в сърцето – именно поради това учените отдавна проучвали възможността как препаратът „Виагра“ може да бъде пригоден за приложение не само в урологията.

За да потвърдят истинността на тази хипотеза учени от Римския университет „La Sapienza“, Италия, направили мета-анализ на рандомизирани /случайно/ контролни клинични изпитвания на препарата. Бил извършен преглед на научната медицинска литература за периода от 2004 до 2014 г., публикувана в 4-те най-големи научни бази данни /Medline, Embase, Cochrane Library и Scopus/.

Учените открили 24 случая на употреба на PDE5i, където е било възможно да се провери въздействието на веществото на състоянието на сърдечния мускул. Във всички, включени в анализа, клинични изпитвания участвали 1622 мъже от различни държави.

Италианските учени установили, че при пациентите, страдащи от левокамерна хипертрофия /заболяването се характеризира с уголемяване и уплътняване на сърдечния мускул/, активната съставка на препарата „Виагра“ потискала уголемяването и разширяването на сърдечния мускул.

Освен това PDE5i подобрил сърдечната функция на всички участници в клиничните изпитвания, независимо от тяхното здравословно състояние и не били наблюдавани никакви странични ефекти по отношение на артериалното налягане.

Авторите на изследването заявят, че PDE5i може да се препоръчва на мъже, които страдат от уплътняване и втвърдяване на сърдечния мускул и от сърдечна недостатъчност /в ранните стадии на заболяването/.

За да бъде убедена медицинската общност в ефективността на инхибиторите на ензима фосфодиестераза тип 5, учените препоръчват провеждането на мащабни клинични изследвания.

Преди всичко трябва да установи как тези инхибитори въздейства на тялото на жените.

Досега всички клинични изпитвания на виаграта са провеждани само с участието на мъже – потребителите на препарата „Виагра“.