Навиците са вредни и полезни, но не всички бързат да се справят с пагубните пристрастия. Причината е, че не усещаме негативните последствия тук и сега, а дългосрочната перспектива плаши много от нас.

Всяка зависимост има механизъм на действие, който се активира само след няколко минути или секунди.

Време за действие на вредните навици

Цигареният дим действа само след 3 секунди

Само 3 секунди след вдишване на цигарения дим се създава повишено натоварване на сърцето, като трябва да работи и по-активно.

Свиването на съдовете води до ускоряване на пулса и за повишаване на артериалното налягане. Това представлява особена опасност за хипертоници, които се излагат на риск от хипертонична криза и страдащи от исхемия.

Мигновеното неблагоприятно въздействие на цигарения дим изпитват дихателните органи, в резултат на което се появява кашлица. А в по-дългосрочна перспектива – задух и характерен хроничен бронхит на пушача.

След 7 секунди никотинът стига до мозъка като повдига настроението, благодарение на своето психоактивно действие, но това състояние не продължава дълго.

На негово място идва синдром на абстиненцията, свързан с тревога, изнервяне и повишена раздразнителност. Освен това продуктите от разпада на цигарения дим понижават нивата на кислорода в кръвта, а това означава, че органите и тъканите започват да страдат от хипоксия.

За нормализиране на нивата на кислород в кръвта трябва да изминат 6 часа от последната изпушена цигара, а за справяне със сутрешната кашлица и задуха са нужни няколко месеца.

Как захарта влияе на здравето

След употребата на захарни изделия нивата на глюкоза се повишават почти мигновено, а след известно време също така рязко се понижават.

Подобни колебания в кръвната захар са вредни за здравето. На фона на внезапен прилив на сили, повишаване на продуктивността и ободряване, само след час вече се усеща раздразнителност, умора и вълчи апетит. 

Тези, които обичат сладко, са с повишен риск от развитие на затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет.

Прекаляване с кафето – какви са последствията

Повечето хора, които пият по много кафета, оправдават своя не особено полезен навик с това, че без любимата напитка, просто не се чувстват бодри и свежи. 

Наистина само няколко минути след прием на чаша кафе нервните клетки се възбуждат, повишава се продуктивността, подобрява се паметта и концентрацията.

При постоянно пиене на кофеиновата напитка и влизащите в нейния състав пуринови алкалоиди предизвикват постоянна потребност от тях. В резултат се развива зависимост подобна на алкохолната.

Прекаляването с кафето е причина за увеличаване на количеството аденозинови рецептори, които карат организма да се чувства уморен.

Така има нужда от нови и нови дози за ободряване, а това предизвиква главоболие и абстинентен синдром.

Препоръката е да не се пие много кафе, а умерени количества.

Наситени мазнини – какви са последствията при прекаляване

При прекаляване с храните, богати на наситени мазнини и особено на трансмазнини, образуващи се при пържене и присъстващи в захарни изделия, само след час се повишава риска от тромбози.

При попадане в кръвта наситените мазнини се слепват една с друга и се втвърдяват.

В резултат се образуват доста големи и масивни съединения, прилепващи към стените на кръвоносните съдове и свиващи техния лумен.

Ако патологията засегне сърцето или главния мозък, то рискът от инфаркт или инсулт е голям.

Заболявания като захарен диабет, хипертония, невирусен хепатит и други увреждания на черния дроб, храносмилателни разстройства застрашават хората, които обичат мазно.

Това съвсем не означава, че е необходимо напълно да се отказваме от тези основни компоненти на храненето.

Мазнините са необходими на организма за осигуряване на важни метаболитни процеси, формиране на мембрани на клетките и за попълване на запасите от енергия.

Навикът да се добавя растително масло към салатите и да се използва за пържене е полезен.

Причината е, че не само не повишава нивата на холестерола в кръвта, но и се препоръчва за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.