Менопаузата представлява естествено безвъзвратно прекратяване на функцията на яйчниците и репродуктивните функции на жената. Вследствие на менопаузата се прекратява менструалният цикъл. Обикновено възниква между 45 и 55-годишна възраст, като средната възраст е 50 години.

За да се потвърди настъпването на менопаузата, при жената трябва да липсва менструация в продължение на 12 последователни месеца (при липса на други причини – бременност, прием на лекарства и др.). Настъпването на менопауза е свързано с хормонални промени и неприятни симптоми. Този период се нарича перименопауза или климактериум.

Най-честите симптоми

Последствията от менопаузата са предизвикани от дисбаланс в нивата на хормоните отделяни от яйчниците, какъвто е естрогенът. С напредването на възрастта, нивата на естрогените постепенно намаляват.

Най-честите симптоми, са нередовен мензис, топли и студени вълни, безсъние или често прекъсване на съня , резки промени в настроението, депресия, тревожност, повишена раздразнителност, косопад, забавен метаболизъм. Настъпват и неприятни симптоми , засягащи пикочо-половата система, например болка при полов акт, вагинална сухота, ниско либидо (желание за сексуален контакт) и преждевременно изпускане на урина.

Все пак трябва да се има предвид, че макар и малък, има шанс от зачеване, поради постепенното понижение на яйчниковата функция.

Как да „оцелеем“ през този период

Периодът на настъпването на менопаузата е един от най- неприятните в живота на дамите. Емоционалните и физически проявления водят до промяна в качеството на живот.

Въпреки това, трябва да сме наясно, че това е естествен биологичен процес, който би могъл да протече и по-леко, ако се вземат навременни мерки и се използват някои от способите на съвременната и традиционната медицина:

Спорт

Доказано е, че йогата и повишената двигателна активност през деня водят до облекчаване на раздразнителността и депресията, предизвикани от менопаузата.

Витамини

В периода на перименопауза е препоръчително допълнителният прием на витамини от група В, спомагащи за признаци на депресия и стрес, витамин D, който благоприятства здравето на костите, нормалния клетъчен растеж и хормоналния баланс и витамин Е – силен антиоксидант и „помощник“ в поддържането на здрава коса и кожа.

Фитоестрогени

Според някои проучвания растителните естрогени, които се набавят при прием на бобови растения и соя облекчават симптомите на хормонален дисбаланс, но все още тази теория се доказва

Медитация

Осъзнатото дишане има изключително благоприятен ефект върху симптомите на тревожност

Редовна консултация с гинеколог

Много жени, предпочитат да преминат през този период без да се натоварват с ходене по лекарските кабинети. Колкото и досадно да е понякога, съветите на лекаря и навременната намеса при съпътстващи усложнения биха били изключително полезни.