Ролята на задстомашната жлеза в процесите на храносмилането е отдавна известно, но не съвсем напълно проучена. В нея се образува панкреатин – специфичен сок, който способства за нормалното храносмилане.

Но в това функциите на тази жлеза не се изчерпват. В нейните „задължения“ влизат също и синтезът на жизнено необходимите хормони – глюкагон и инсулин. Тези вещества след попадането в кръвния поток активно участват в почти всички процеси в човешкия организъм.

Панкреасът се смята за изключително важен орган, за чиято функционалното следва да се погрижим. За да функционира този орган безпроблемно е необходимо да включим в хранителния си режим полезни за него храни.

Панкреатитът се смята за основно заболяване на този орган и се характеризира с остро и хронично протичане. Опасността от възпалението на панкреаса се състои в това, че се появява възможност за развитие на съпътстващи патологии – апендицит, захарен диабет, холецистит.

Причините, поради които се развива панкреатит, са лошите навици тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, алергии, получени увреждания или травми на вътрешните органи и различни инфекции.

Неблагоприятно влияние на панкреаса и на неговата функционалност оказват неправилното хранене, когато човек употребява често големи количества пушени или пикантни, мазни или солени храни.

Панкреасът се възпалява в резултат на негативното въздействие на съдържащите желязо ензими, които тази жлеза синтезира. Ферментите започват да възприемат този орган като чуждо тяло.

Следва да се отбележи, че дори несериозни нарушения в храносмилателната система могат да станат причина за силна болка, която оказва влияние на целия организъм. Според лекари специалисти в областта на гастроентерологията към ден днешен съществуват множество начини за благоприятно повлияване на този орган.

За профилактика и предотвратяване на различните видове заболявания на панкреаса е необходим правилно подбран хранителен режим.

Ако човек е развил панкреатит той следва да се придържа към диета. За да се възстанови функционалността на жлезата в първите няколко дни е най-добре изобщо да не се консумира никаква храна, тоест подлагане на лечебен глад.

Това е необходимо, за да не прогресира заболяването. След това е необходимо придържането към определени хранителни правила. Към храните, които са полезни за панкреаса, са тъй наречените първични ястия. Например разредените и немазни супи, в които е възможно добавянето на различни зърнени храни.

Лекарите гастроентеролози при това заболяване могат да разрешат на пациента да употребява малко немазно постно месо. Такива са пилешкото, говеждото, пуешкото и заешкото.

Могат да се употребяват и котлети, приготвени на пара или леко препечени, те не увреждат панкреаса. Ако човек обича рибните ястия, то следва да обърне внимание, че е необходимо да са приготвени на пара или сварени.

Подходящи са немазни риби към тях могат да бъдат отнесени щуката, треската и костура.

Също така могат да се включват в ежедневното меню и млечни продукти. Но не е препоръчително да се употребява прясно мляко. За предпочитане са млечнокиселите храни са извара нискомаслена, айрян, кисело мляко, кефир.

Много подходящи са кокошите яйца и по-точно техният белтък. Те не причиняват вреда на заболелия орган. Могат да се приготвят омлети на пара. Това е най-добрият начин за тяхното приготвяне.

Плодове също могат да бъдат употребявани. Ежедневното меню може да се разнообразява с ябълки в различен вид – сушени, печени и пресни. Не са препоръчителни само киселите сортове на тези плодове.