Според 116-годишната американка „с бекон всичко е по-вкусно“.

Основната храна на най-старата жена на планетата, 116-годишната жителка на щата Алабама Сузана Машет Джоунс (Susannah Mushatt Jones), е беконът, съобщава изданието Medical Daily.

В старческия дом, където тя живее, разказват, че Джоунс „цял ден яде бекон“. Всеки ден жената се събужда около 9:30 и за закуска яде бекон, яйца и каша от пшеничени трици.

През деня яде плодове, а за вечеря – месо, зеленчуци и картофи. И всичко това също с бекон, който, според възрастната жена, „прави всичко по-вкусно“.

Отговаряйки на въпроса какво стои в основата на нейното дълголетие, Джоунс обикновено не споменава своя начин на хранене, а казва, че винаги е спала добре и дълго през нощта, освен това никога не е пила алкохол, нито пък пушела цигари. „Около мен винаги е имало любов и позитивна енергия. Това е ключът към дългия живот и щастието“ - твърди жената.

За 116-те си години Джоунс може да се похвали със сравнително добро здравословно състояние – въпреки пълната загуба на зрение и частична на слуха, тя не е прикована към леглото, може самостоятелно да се придвижва, а умствените ѝ способности почти не са пострадали.

За поддържане на функционалността на организма на Джоунс ѝ се налага да приема общо 2 лекарствени препарата дневно.

Между впрочем беконът има доста лоша репутация, съгласно която принципно не би следвало да спомага за дълъг живот в добро здраве.

Така например, резултатите от изследване, проведено от учени от Харвардския университет, показали, че редовната употреба на месни продукти, преминали технологична обработка, към които се отнася и бекона, с 20% повишават риска от преждевременна смърт.

Своите заключения изследователи направили въз основа на анализ на данните за храненето и здравословното състояние на почти 122 хиляди мъже и жени. Наблюденията върху тях продължили повече от 20 години.

Освен това беконът е източник на „лош холестерол“, който, според лекарите, води до развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Съдържа много мазнини, затова прекомерната му употреба може да доведе до затлъстяване, но очевидно това не се отнася за всички хора, тъй като 116-годишната американка няма проблем с килограмите.

Но не е изключено именно високото съдържание на мазнини в бекона да е помогнало на Джоунс да доживее до такава възраст, до която само единици са достигнали.

Резултатите от едно от научните изследвания показват, че храните с високо съдържание на мазнини предизвикват освобождаване на невромедиатора допамин в главния мозък.

Допаминът е важна част от системите за възнаграждение на мозъка, предизвиквайки чувство за удоволствие и усещане за щастие. А последното, както показват данните от многобройните изследвания, може да бъде ключът към дългият живот в добро здраве.

Но все пак остава загадка каква е причината някои хора да достигат до такава възраст и още повече, че 116-годишната американка, макар и да е напълно лишена от зрение и частично от слух, все още продължава да ходи и да може да се обслужва сама.

Нейното здравословно състояние е в пълно противоречие с изписаните хиляди научни статии и многократно повече такива по различните онлайн издания за здравословно хранене за вредата от технологичната преработка на месото върху здравословното състояние и свързаният с неговата употреба повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смъртност.