Гледането на развлекателни предавания може да предизвика поява на симптоми, които представляват опасност за здравето на сърцето. Особено рисковани са те за хората, които вече са се сблъсквали със сърдечно-съдови заболявания.

Американски експерти по кардиология обявиха на ежегодния конгрес на Американската асоциация на сърцето, че гледането на някои развлекателни програми по телевизията е изключително опасно занимание за хора, които вече имат проблеми със сърцето.

Лекарите посочват, че пациентите, които вече са преживели сърдечен пристъп, трябва да запомнят, че им е категорично забранено да гледат развлекателни предавания и различни шоута.

Американските кардиолози провели изследване, в което взели 38 мъже на зряла възраст, които вече били претърпели 1 инфаркт. Същността на експеримента се състояла в това, че те трябвало да гледат програми с развлекателен характер и спортни състезания, които се излъчвали по телевизията.

Едновременно с това изследователите с помощта на специален свръхчувствителен прибор започнали да проследяват кръвообращението на всеки пациент. Учените проследили движението на кръвта, която преминавала през коронарната артерия към самото сърце и заедно с това определили показателите на кръвното налягане на участниците в експеримента.

Получените резултати показали, че гледането на спортни мачове и развлекателни телевизионни предавания се отразява неблагоприятно на функцията на кръвоносната система на човека.

Така например у болшинството от доброволците изследователите забелязали поява на тревожни признаци, като рязко повишаване на кръвното налягане, увеличаване на честотата на сърдечните съкращения, намаляване на обема на постъпващата в сърдечния мускул кръв.

Авторите на изследването подчертават, че всички получени от тях характеристики влизат в ролята на основни маркери на сърдечен пристъп. Именно, поради това гледането на предавания по телевизора от хора, имащи слабо сърце, е доста рискован начин за прекарване на времето.

Като заключение лекарите добавят, че хората, които се сблъскват със сърдечни заболявания, с всеки изминал ден стават все повече и повече. Установило се също така, че прекарването заедно с голям брой роднини значително увеличава вероятността от заразяване с инфекции, предизвикващи инфаркт.

Също така към сърдечните заболявания са предразположени хората сови, дори и ако техният сън продължава повече от 6 часа, а също и тези, които през деня пият малко вода.

В допълнение на това следва да посочим и направеното откритие от австралийски учени, които провели изследване с участието на 81 доброволци, които трябвало да гледат реалити шоу, показващо живота на юноша-хулиган, който бил пристрастен към футбола.

След като гледали предаването участниците в проучването трябвало да преминат тест, чиято цел била определяне на общото ниво на знание – идентичен тест бил проведен и преди гледането на риалити формата.

Установило се, че телевизионната програма действително пречела на хората да мислят – резултатите от втория тест се оказали съществено по-ниски.

Авторът на изследването свързва това, че по време на гледането на риалити шоуто човек не е необходимо да анализира дълбоко получаваната информация или в резултат на запомнянето мозъкът преминава в състояние на релаксиращ режим на работа, а след края на предаването вече не било толкова лесно завръщането към обичайния режим.

И изобщо увличането по подобни телевизионни предавания не е добре като цяло, защото вместо да използваме свободното си време, което на повечето от нас ни е твърде ограничено, за да обърнем внимание на близките си, ние се вторачваме в телевизора, което вреди на отношенията в семейството, поради липса на достатъчно комуникация.