От изследователския център по детска психиатрия към британски университет твърдят, че децата, родени недоносени по-често страдат от депресия още от ранна възраст.

Защо родените по-рано от термина по-често развиват депресии

С депресия се сблъскват не само възрастните, но и 1-2% от децата в предучилищна възраст и тези, които са в периода преди пубертета, а също и 3-8% от подрастващите.

В изследването участвали 37 700 деца, родени във Финландия в периода от януари 1987 г. до декември 2007 г. При всички деца била установена депресия. Резултатите от наблюденията се сравнявали с данни от близо 150 000 деца без признаци на депресия.

Според получените резултати при момичетата, родени доста по-рано от термина, преди 28-ма седмица на бременността, рискът от депресия е с 3 пъти по-висок, отколкото при техните връстници, появили се на бял свят малко преди предполагаемата дата на раждане.

От депресия по-често страдат момченца и момиченца, при които дори и при раждане на термина било регистрирано ниско тегло и изоставане в растежа.

Учените подчертават необходимостта от провеждане на профилактични мероприятия за недоносените деца и доносените, които са с изоставане в растежа.

Според тях за такива деца е необходимо провеждане на редовен психоемоционален скрининг и контрол на развитието.

Родителите може би не забелязват, че децата страдат от депресия, поради забързаното ежедневие, основно вниманието е насочено към физическото здраве.

Защо през есента и зимата депресията може да се обостри

Депресията обаче може да създаде доста проблеми и да се стигне до нейното обостряне. Не са редки случаите на самоубийства, които са по-често в периода на пубертета до около 24-25 годишна възраст.

В този период вече порасналите деца са твърде уязвими, и това не се касае за недоносените, а и за всички. Особеност е, че изследването е проведено във Финландия, където през най-малко 6 месеца в годината продължителността на деня е по-кратка от тази на нощта, което предразполага към развитие на депресивни разстройства.

Ако изследването се проведе у нас, то може би резултатите от него няма да са такива, а доста по-различни, но в периода есен-зима също у нас се стига до увеличаване на случаите на депресии.