Ако имате една единствена възможност, с която да помогнете на своето дете бихте ли се възползвали?

Бихте ли му помогнали да е по-добро в училище, да има по-добри образователни резултати и да е в по-добро здраве?

Бихте ли му дали основата, за да може един ден то да живее в семейна и финансова стабилност?

Е, вярвате или не, това нещо съществува. И определено е много по-лесно, отколкото си мислите. Просто говорете с децата си!

Проучвания показват, че децата се нуждаят и от нещо друго, освен от най-новата количка издаваща звуци, интерактивна играчка или столче за кола, за да получат по-добър интелектуален старт, емоционално и физическо развитие.

Всеки път, когато има човек, който се грижи за подрастващо дете, той има вербално взаимодействие с детето. От друга страна детето го слуша и запомня почти всичко, включително и думи от телефонни разговори и т.н.. Интересно, нали?

Колумбийско проучване доказва един много любопитен факт. Децата от по-заможни семейства получават много по-добро интелектуално развитие. Те чуват до 30 милиона думи повече думи в първите си 4 години, спрямо техните връстници, които са израстнали в по-бедни домакинства.

Друго интересно поучване доказва, че децата разбират от какво семейство са, богато или бедно, преди още да имат ясна представа за заобикалящия ги свят.

Те могат да разпознаят думите на надежда и обезсърчение, които са пряко свързани с доходите на домакинството. Децата разбират дали живеят в позитивна или негативна среда, само по това, което чуват.

Ако семейството е с по-високи доходи, обикновено детето ще чува повече положителни и насърчаващи думи и изрази, спрямо децата, които са от по-бедни домакинства.

През първите си 4 годони на развитие, дете, израстнало в семейство с високи доходи ще около 560 000 повече позитивни думи и изрази спрямо дете от другата противоположност.

А децата, които растат в по-ограничен финансов план, ще усвоят около 125 000 думи, носещи тъга и обезсърчение, повече спрямо техните връстници, чиито родители са с по-свободни ръце в социален аспект.

Ако вие не сте сред тези родители, които нямат финансови затруднения, не се отчайвайте ! Има и други алтернативи, с които да не развалите детството на своето дете, и за да му дадете по-добър старт.

Накупете си книги ! Поставете ги във всяко кътче в къщата, до което детето ви може да се добере. Дори и в банята, опакована в найлонче. И най-важното - четете на своите деца всеки ден. Така ще провокирате склонност в своите деца за научаване на новото и интересното.

Когато им обяснявате думи използвайте мимики и игри, така ще възбудите интереса им и те ще са по-съсредоточени. Говорете с децата си. Задавайте им въпроси, провокирайте мисленето им. И най-важното - дайте им свободата да изказват всичко, което мислят.

Дръжте телевизора настрана ! Освен ако не искате детето ви да се затвори в себе си, отричайки познатия свят. Твърде много телевизия в ранната възраст ще ограничи мисловните способности на вашето дете и ще го накара да живее в измислен свят  (както в анимационните филмчета).

Освен това е вредно за очите. По-добрият вариант е да играете с него навън в началото, а после да го пускате, за да открие своите приятели, да се срещне с първите си победи и разочарования!