Направеното предложение от директорът на Столичната РЗИ и на главния държавен здравен инспектор, което предизвика почти масова истерия в социалните мрежи и по медиите, обявено още в началото на седмицата, и трябваше да влезе за столицата от четвъртък или петък – 18 или съответно 19 март, а националното затваряне трябваше да влезе от понеделник – 22.03.2021 г.
Отлагат затварянето, въвеждат леки ограничения
Последната информация, която обаче бе разпространена от авторитетни медии, е, че предложението за нови радикални мерки, не е била одобрена на проведеното редовно заседание на Националния кризисен щаб.
Може би е било съобразено, че подобна мярка би предизвикала отново истерия и дори паника, особено сред по-възрастните хора.
Нормалният живот трябва да продължи. От Центъра за спешна медицинска помощ, макар и неофициално признават, че много хора звънят на 112 за линейка не защото състоянието им е тежко, а по-скоро защото са уплашени.
Да се стига до там, немалък принос и изявленията пред медиите на част от членовете на Националния оперативен щаб, които се разпространяват мълниеносно.
Според последната обявена информация от заседанието на НОЩ по-скоро становищата на неговите членове са се концентрирали около това да се въведат леки ограничения – да не се затварят търговски центрове, ресторанти.
Защо животът трябва да продължи въпреки пандемията
Епидемиологичната обстановка може наистина да се влошава през последните седмици, но надали би била по-добре, ако заведенията и търговските центрове не работеха.
Към момента няма преки доказателства, че рискът от заразяване в ресторант, кафене, заведение или търговски центрове, е по-високо, отколкото у дома, където не може да се спазва дистанция.
Сред работещите в бранша на питейните заведения се създава усещане за несправедливост, тъй като не могат да си направят елементарно предвиждане как да платят заплати и осигуровки на персонала, да платят режийните.
Да, пандемията продължава вече повече от година, и затова трябва да се обмислят мерки и да се направи опит да бъдат въведени, при които браншът на заведенията и ресторантите да продължава да функционира, без да се налага затваряне.