В списъка влизат препарати както за възрастни, така и за деца. Дългата инструкция към лекарствените препарати, това съвсем не е формалност, а важна мярка за безопасност.

При неправилно използване или предозиране това, което има за цел да лекува, то може да навреди.

Опасните лекарства за деца - списък

1.Антибиотици

Антибактериалните препарати се използват без необходимост от родителите. Например, при остри вирусни инфекции, въпреки че срещу инфекцията, предизвикана от вируси, срещу които антибиотиците са безсилни.

Това може да доведе до антибиотична резистентност – свойството на микробите да се адаптират към антибиотиците.

Когато обаче препаратите бъдат наистина показни, те просто няма да действат. Освен това при унищожаване на полезни за организма бактерии, антибиотиците предизвикват увеличаване на гъбичките Candida и други патогенни микроорганизми.

Има препарати, които са напълно противопоказни в детска възраст, тъй като могат да доведат до сериозни усложнения. Сред тях са еритромицин, тетрациклин и други.

Ако педиатърът е предписал антибиотици и искате да ги замените, задължително се консултирайте с него доколко е удачно да го направите.

2.Съдосвиващи капки и спрейове

Тези средства се прилагат при запушен нос, за да започнем да дишаме по-добре. При продължително използване или превишаване на дозата може да възникне свиване на кръвоносните съдове, световъртеж, главоболие, загуба на съзнание, гърчове и дори кома.

Особено опасно е, когато детето само си слага капки, които се съхраняват на достъпно за него място.

Тези препарати могат да се използват не повече от 5 дни, като строго се следват инструкциите, и винаги се съхранява флакон с капки на недостъпно за децата място.

3.Препарати за сваляне на температурата

Нестероидните противовъзпалителни препарати притежават свойството да свалят повишената температура, действат противовъзпалително и са с обезболяващо действие, но неблагоприятно влияят на лигавицата на стомаха, възможно е да предизвикат гастрит и язва, стомашни кръвотечения.

Ацетилсалициловата киселина, също и аспиринът, понижават съсирването на кръвта, а индометацинът влияе на нервната система и може да предизвика халюцинации.

В детската практика за понижаване на температурата са разрешени само два препарата: „Ибупрофен” и „Парацетамол”, но те не са напълно безопасни за детския организъм.

Така например, парацетамолът при неправилно използване може да предизвика увреждане на бъбреците, на черния дроб, на панкреаса, и на главния мозък. Това може да се проявява с болки в корема, гадене, повръщане и т.н.

Ибупрофенът може да доведе до понижаване на артериалното налягане, аритмии, спиране на дишането.

Важно е да се използват препарати строго според инструкциите, без да се превишава дозата и само по показанията.

Това се отнася само за сладките сиропи. Техният вкус се харесва на децата, затова и те често искат още или опитват да си пийнат сами. Тези препарати в никакъв случай не трябва да се съхраняват на достъпно място.

4.Ушни капки

Заради опасността да предизвикат изгаряне и свойството им да се натрупват в организма днес е забранено да използват ушни капки от левометацин. Съществуват много други, безопасни и ефективни варианти.

5.Разтвор от калиев перманганат

Някои родители може и още да дават на децата си разтвор от калиев перманганат при чревно разстройство. Това не трябва да се прави, тъй като неразтворените кристалчета могат да предизвикат стомашно изгаряне.

6.Стабилизиращи средства

Също при чревно разстройство е забранено да се дават стабилизиращи чревната перисталтика средства, това са препарати с търговски наименования Имодиум, Лопедиум, тъй като течните изпражнения може да са признак на отравяне или на инфекциозно заболяване.

7.Отвари от растения

Детето може да се отрови, дори с безопасен на пръв поглед препарат. Превишаването на дозата на някои билки може да доведе до нарушаване на функцията на надбъбречните жлези, до превъзбуждане, безсъние.

8.Капки за сърце

Случва се деца да употребяват препарати за понижаване на артериалното налягане или от аритмия, които се приемат от баби и дядовци, често се оставят на достъпно за децата място.

Тези препарати могат да предизвикат понижаване на кръвното до шок, да доведат до нарушение на сърдечния ритъм.

Не забравяйте важните правила за безопасност

  • Всякакви лекарства – без значение дали са от детските сиропи е необходимо да се съхраняват в недостъпно за деца място – най-добре във висок шкаф, на тъмно и на хладно;
  • Не трябва да се приемат лекарства в присъствието на малки деца, тъй като те обичат да подражават и могат да поискат да са като баба и затова в нейно отсъствие да посегнат към хапчетата ѝ за кръвно или за сърце, което не бива да се допуска;
  • Строго спазвайте указанията в листовките – не превишавайте дозата, продължителността на приема и правилно избирайте формата на препарата, когато се дават на деца.
  • Не давайте на детето забранени за детска възраст препарати, дори и при понижена доза.
  • Винаги се консултирайте с лекар, преди да давате на детето каквито и да е лекарства. И ако лекарят ви изпише някакви лекарства.