Неутрофилите са вид бели кръвни клетки, които играят ключова роля за правилното функциониране на имунната система на организма. Те са част от групата на гранулоцитите и представляват най-голям процент от белите кръвни клетки в кръвообращението.

Основни функции на неутрофилите

Неутрофилите изпълняват многобройни функции. Едни от най-важните от тях са свързани с процес, наречен фагоцитоза.

Фагоцитозата е процес, при който неутрофилите улавят и унищожават патогени като бактерии и вируси. Това включва поглъщането на патогена и разграждането му вътре в клетката с помощта на специални ензими.

Освен това, неутрофилите играят важна роля и във възпалителния отговор от страна на организма. Те са сред първите клетки, които се придвижват към мястото на инфекция или към мястото, на което има увреждане на тъканите.

Те отделят химически сигнали (цитокини), които привличат други имунни клетки към мястото на възпалението.

Неутрофилите могат да изпуснат своите хроматинови влакна, обвити с антимикробни молекули, за да формират структури, наречени неутрофилни екстрацелуларни капани, които улавят и убиват патогените.

Нормални стойности на неутрофилите кръвта

Нормалните стойности на неутрофилите в кръвта могат да варират от човек до човек и това е напълно нормално. Въпреки това, те обикновено са между 1.5 и 8 хиляди клетки на микролитър кръв, което съответства на 40-70% от всички бели кръвни клетки.

Отклонения в броя на неутрофилите

Отклоненията в броя на неутрофилите могат да сигнализират за различни здравословни състояния и могат да се дължат на множество причини.

Неутрофилия

Неутрофилията е увеличение на броя неутрофили в кръвта. Това състояние може да се дължи на някоя от следните причини:

  • Инфекции (особено бактериални);
  • Възпалителни заболявания;
  • Повишени нива на стрес;
  • Травми;
  • Някои видове лекарствени средства (като кортикостероиди);

Неутропения

Неутропенията означава, че е на лице намален брой на неутрофилите в кръвта. Това състояние би могло да се дължи на някой от следните фактори:

  • Вирусни инфекции;
  • Автоимунни заболявания;
  • Някои лекарствени средства (като химиотерапевтици);
  • Вродени състояния;
  • Тежки бактериални инфекции (които могат да доведат до изчерпване на неутрофилите).

Намаляване броя на неутрофилите в резултат на преумора

Преумората, особено ако е свързана с хроничен стрес и недостатъчно време за възстановяване, може да отслаби имунната система и да доведе до промени в броя на белите кръвни клетки, включително неутрофилите. Ето как преумората и стресът могат да повлияят на броя на неутрофилите:

Преумора от хроничен стрес

Както споменахме, стресът води до отклонения в броя на неутрофилите в организма, като това може да е изразено в тяхното повишаване или намаление.

Продължителният стрес може да доведе до изтощение на надбъбречните жлези и до повишено производство на кортизол, хормонът на стреса.

Високите нива на кортизол могат да потиснат имунната система и да намалят производството и функцията на белите кръвни клетки, включително неутрофилите.

Нарушен сън

Липсата на сън и недостатъчното възстановяване могат да отслабят имунната система и да доведат до намаляване на броя на неутрофилите.

Качественият сън е важен за поддържането на нормалната функция на имунната система.

Физическа преумора

Интензивната и продължителна физическа активност без адекватно възстановяване може да доведе до временно намаляване на неутрофилите.

Това се наблюдава често при атлети, които са подложени на интензивни тренировки, особено когато не им остава достатъчно време за почивка.

Недостатъчно хранене

Преумората често е свързана и с нездравословни хранителни навици, което може да доведе до недостиг на важни витамини и минерали, които са необходими за нормалната функция на имунната система.

Временните колебания са естествени, но е важно да се установи причината за тях

Неутрофилите са ключови клетки на имунната система, които играят важна роля в защитата на организма срещу инфекции и възпалителни процеси.

Тяхната способност да извършват фагоцитоза, да произвеждат реактивни кислородни видове и да формират неутрофилни екстрацелуларни капани ги прави жизненоважни за имунния отговор.

Отклоненията в броя на неутрофилите могат да са съвсем естествени и да не са знак за нищо по-сериозно.

Въпреки това, винаги е важно да се установи точната причина за отклонението, тъй като подобни движения в броя на неутрофилите могат да сигнализират за различни здравословни състояния, които изискват медицинско внимание.