Всеки от вас е чувал за случаи на хора, излекувани от рак. Но как става така, че те успяват да се справят с неизлечимата болест? Науката и до ден днешен няма обяснение за това.

Лекарите били много объркани от случая с 74-годишна жена, която успяла да се излекува от рак на кожата. Тя първоначално била разтревожена от обрив, който се задържал прекалено дълго време. Когато тя пристигнала в болницата, долната част на десния й крак бил покрит с восъчни бучки. Кожата й придобила червен до тъмнолилав цвят.

Тестовете потвърдили най-лошото подозрение - жената имала карцином на кожата. Само един на всеки 100 000 пациенти биват излекувани от това заболяване без лекарска намеса. Бъдещето изглеждало мрачно за нея, като се има предвид разпространението на туморите. При това заболяване лъчетерапията не е ефективна и лекарите не могат да изрежат туморите на кожата.

„ Ампутацията може би беше най-добрият вариант”, каза Алън Ървайн, лекар на пациента в болницата St. James, Дъблин . „ Но на нейната възраст е малко вероятно да се адаптира добре към протезата”, добави той.

След дълга и открита дискусия, лекарите решили да изчакат, за да вземат най-доброто решение. „ Решението бе много трудно”, каза Ървайн.

После започнало чудото. Въпреки че жената не получавала никакво лечение, туморите започнали да се свиват и тяхната големина намалявала. „ Наблюдавахме я за период от няколко месеца и туморите просто изчезнаха”, казва докторът. След 20 седмици пациентката е била без рак.

Диагнозата е била поставена без никакви съмнения, но впоследствие биопсиите не показвали наличие на тумори. Някак си тя е успяла да се излекува от една от най-страховитите болести. Всички доктори били много развълнувани и малко озадачени.

„ Това показва, че е възможно тялото да преодолее рака – дори ако той е изключително рядък”, каза Ървайн. Въпросът е, как? Пациентката на Ървайн е вярвала, че има намеса от Бог, защото тя целунала религиозната си реликва точно преди да преодолее болестта.

Но учените се опитват да обяснят случая чрез биологията или така наречената спонтанна регресия. Те се опитват да намерят решения, които да направят  тези редки случаи на самолечение по-чести.

Ако тялото ви знае как да предизвика имунен отговор, това може да помогне да победите рака. На теория имунната система трябва да потърси и унищожи мутиралите клетки, преди изобщо те да се превърнат в рак.

Понякога, обаче, тези клетки успяват да се промъкнат под радара и се възпроизвеждат, докато не се постигне пълният разцвет на тумора. Лекарите взимат под внимание този вид рак и е много малко вероятно, той да бъде излекуван без медицинска намеса.

В рамките на тези оскъдни доклади, все пак, има някои наистина невероятни истории. Болница във Великобритания, например, наскоро съобщи за случай на жена, която е имала трайни проблеми с плодовитостта. След това тя открила, че имала тумор между ректума и матката, но преди лекарите да предприемат някакви действия, тя най-накрая забременяла.

Всичко минало добре и тя родила напълно здраво бебе, докато лекарите открили, че ракът мистериозно е изчезнал по време на бременността. Девет години по-късно тя не показвала никакви признаци за завръщане на тумора.

Още много ефектни възстановявания са вече записани за различни видове рак, включително  доста агресивни форми , като остра миелоидна левкемия, която включва анормалния растеж на белите кръвни клетки.