Учените стигнаха до извода, че тези, които прекарват по-голямата част от деня зад волана на автомобила, гледайки в екрана на телевизора, или просто в работа на компютъра, имат повишен риск от развитие на някои видове тумори.

По-рано вече беше доказано, че дългото стоене седнал води до проблеми със здравето, като сърдечно-съдови заболявания, тромбоза и нарушения на нивата на кръвната захар в кръвта.

В работата си учените са анализирали данните от 43 изследвания и 70 000 случая, свързани с развитието на онкологични заболявания. Добрите новини се състоят в това, че дългото седене в стол или кресло влияе върху развитието само на определени видове рак.

Учените не са открили връзка между дългото стоене седнал и рака на гърдата, яйчниците, простатата, хранопровода, стомаха, бъбреците, както и не-Ходжкинов лимфом.

В същото време е била открита зависимост между дългото пребиваване в седнало състояние и развитието на рак на дебелото черво и ендометриума.

Според получените данни, хората, които прекарват по-голямата част от деня в седене, имат с 24 % по-висок риск от развитие на рак на правото черво в сравнение с тези, които на практика са по цял ден на крак.

Учените също са анализирали и количеството време, в което участниците в изследването прекарват в гледане на телевизия. Оказало се, че колкото повечето време те са прекарвали пред телевизора, толкова по-висок е бил рискът от развитие на рак - с 54 процента повече в сравнение с тези, които изобщо не гледат телевизия.

Този резултат се дължи вероятно на това, че седейки пред телевизионния екран, ние обикновено приемаме много нездравословна храна, смята Даниела Шмид, епидемиолог от университета в Регенсбург.

За рак на матката (ендометриум) рискът се оказва още по-голям. Сред жените, които дълго стоят седнали, рискът от такъв вид рак се повишава с 32%. При тези, които прекарват много време пред телевизора, този риск е по-висок с повече от 66%.

Нещо повече - всеки два часа, прекарани в седене, водят до увеличаване риска от развитие на рак на дебелото черво с 8%, а за рака на ендометриума - с 10%.

Тази закономерност засяга дори тези, които от време-навреме спортуват. Става ясно, че редовните тренировки не могат да компенсират вредите от дългото седене.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the National Cancer Institute. "Високото ниво на глюкоза в кръвта и инсулинът са фактори за развитие на рак на дебелото черво, а те много зависят от начина на живот", казва доктор Грехем Колдитц.

"В същото време затлъстяването е един от най-важните фактори, влияещи на развитието на рака на ендометриума. Виждам нещата така: когато човек твърде много време прекарва в седене, той трупа тегло, което повишава риска от развитие на тумори и рак", добавя той.

По тази причина лекарите настойчиво препоръчват да се намали времето, прекарано на дивана пред телевизора. Ако работите професия, която изисква дълго седене зад бюро, правете прекъсвания и се разхождайте - вашият организъм ще ви бъде много благодарен.