Британската организация Benenden Health неотдавна провела проучване сред жителите на Великобритания, в хода на което било установено, че представителите на силния пол като цяло са по-доволни от своя живот в сравнение със слабия пол. Мъжете показали по-високо, от жените, ниво на удовлетвореност в 7 сфери от 12, за които ставало въпрос в допитването.

Мъжете по-често твърдели, че са удовлетворени от своята работа, от размера на заплатата си, от нивото на доходите си, кариерата си, от телесното си тегло и най-накрая от отношенията си с другите хора.

На свой ред, жените изразили висока удовлетвореност в такива сфери като здраве, любов, семейство, интимна сфера и местоживеене.
От къде произтича тази разлика? Това е очевидно – за силния приоритетни са областите, свързани с финанси, кариерен ръст, професионална самореализация.

Именно те му позволяват да заеме съответното място в социалната йерархия. Тъй като за жените статусът не е толкова важен, за тях по-голямо значение имат междуличностните отношения.

Според общоприетите представи, един достоен мъж трябва да заема високо социално положение и да бъде финансово успешен, а една уважаваща себе си жена е нужно да има благополучен личен живот, семейство и деца.

Дори ако всичко в личния живот на един мъж е наред и той има семейство и е щастлив баща, но не е успял да постигне желания от него статус, той ще страда.

Жената, направила успешна кариера, но претърпяла фиаско в личните си отношения, въпреки привидно високото си самочувствие, също ще чувства, че някъде е сбъркала и е претърпяла провал.

Мъжете често не отдават голямо значение на такива неща като здравословно състояние или местожитество.Те също така по-малко критично се отнасят към своето тегло и външността си и виждат по-малко нюанси в отношенията си с околните.

За жените здравето е от съществено значение, те повече се интересуват от медицина и по-често ходят на лекар. Нежният пол повече ги вълнува мястото, където живеят, те се стараят по възможност да устроят своя дом и да го направят по-привлекателен.

Освен това жените са способно много тежко да преживяват несъвършената си външност поради напълняване, тъй като от тяхна гледна точка, това ги прави ги прави по-малко конкуретноспособни по отношение на устройването на личния им живот.

Повечето мъже не се тревожат за това как изглеждат, тъй като на тях това просто не им идва на ум. И накрая, повечето жени по-дълбоко възприемат разногласията със своите приятелки, съседи или колеги, което ги прави по-малко удовлетворени от отношенията с околните в сравнение с мъжете, които гледат на всичко по-просто.

Резултатите от социологическото проучване показали, че средно хората в зряла възраст във Великобритания оценяват нивото на удовлетвореност от живота си на 64%, което е доста висок показател.

„Като се имат предвид песимистичните икономически прогнози, необходимостта от финансови ограничения, от което всички страдат и неприятното време, е приятно да откриеш, че настроенията във Великобритания са предимно позитивни …“ – отбелязва един от авторите на социологическото проучване Пол Кинан.

Учените предполагат, че подобни резултати биха били получени и при запитване на гражданите на други държави, тъй като въпреки еманципацията и феминизация, като цяло не са довели до каквато и да било промяна на хилядолетните приоритети на хората.