Нобелова награда за физиология и медицина бе връчена на трима учени, които изучават адаптацията на организма към хипоксия – понижаване нивата на кислород в околната среда.

Нобеловата награда се връчва за ново откритие за хипоксията

През 2019 г. най-престижната научна награда споделиха Уилям Келин от Харвардския университет, Питър Ратклиф от Оксфорд и Грег Семенц от Университета Джон Хопкинс.

Уилям Келин е роден през 1957 г. в Ню Йорк. Работел е в Университета Джон Хопкинс, както и в институт за изследване на онкологични заболявания. Научно звание професор получава в Харвардския университет.

Питър Ратклиф е роден през 1954 г. във Великобритания, получава две дипломи една от Харвард и от Оксфорд. По-късно основава собствена изследователска група. Директор е на Институт по клинични изследвания и на направление в Университета Джон Хопкинс. 

Грег Семенц – роден през 1956 г. в Ню Йорк – учи в 3 университета – Харвард, Пенсилвания и Дюк. Основава собствена изследователска група в Университета Джон Хопкинс, където получава и научното звание професор.

Историческите открития на Нобеловите лауреати тази година показват механизма на един от най-важните адаптивни процеси в организма.

Научните трудове са свързани с това по какъв начин тялото при понижени нива на кислород в околната среда се приспособява към синтез на по-голямо количество червени кръвни клетки – еритроцити.

Фокусът е предимно върху това как работят гените, отговорни за синтеза и функционирането на еритропоетин, и как се регулират нивата на този хормон в организма.

Разработване на нови методи на лечение от откритието

В Нобеловия комитет отбелязват, че откритията, за които тази година се дава Нобелова награда ще доведат до разработването на нови методи на лечение в борбата с анемията, рака и много други болести.

Професор Рандал Джонсън от Университета Кеймбридж отбелязва, че научните трудове, които тази година получават премията, разширяват значително познанията как физиологичната реакция на организма прави живота възможен.

Наградата е на стойност 9 млн. шведски крони – 913 000 долара и ще бъде поделена по равно между тримата лауреати.

През 2018 г. призът бе връчен на имунолози за откритие и изследване на имунотерапията на рак.